„Paikvaatlusel selgus, et tõepoolest on omavolilised ehitised riigimaale tekkinud. Nimetatud kinnistu on riigi omandis 2005. aastast ja ükskõik, kes ka ei ole need ehitised sinna püsitanud, on tegemist omavolilise tegutsemisega,” vastas maa-ameti nõunik Andres Põld Eesti Päevalehe esitatud järelepärimisele.

Ühtlasi lubas ta, et maa-amet saadab täpsema informatsiooni saamiseks teabenõude Tallinna linnavalitsusele.

Maa-ameti kaartide pealt on näha, et Kruuda ehitised Nõmmel Helbe tänaval asuval kinnistul jäävad tema krundi jaoks liiga kitsaks ning lisameetrite haukamiseks ulatub üks osa garaažist riigi kinnistule.

Millised on võimalikud edasised stsenaariumid, Põld öelda ei osanud. „Pärast linnavalitsuselt vastuse saamist saame täpsemalt vastata ka sellele küsimusele,” lausus ta. Teoreetiliselt on võimalik ebaseaduslik ehitis lammutada või tagantjärele seadustada. Kuna maa-amet on Kruuda naaberkinnistu müüki pannud, pole ka välistatud, et suurärimees selle ise ära ostab. Ühtlasi peab Kruuda naabriks saada sooviv ostja arvestama sellega, et seni riigile kuuluval kinnistul asub ka ligipääsutee Kruuda majale.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas nimetas Kruuda juhtumit unikaalseks nähtuseks. „Omavolilisi ehitamisi tuleb ikka ette, aga et ehitatakse lausa võõrale maale... See on väga haruldane,” rääkis ta. Aasa sõnul kohtus ta täna sellel teemal ka linnaplaneerimise ameti inimestega ning homme hommikul külastab Kruuda valdusi ameti inspektor.

Aas kinnitas, et selliste laienduste ehitamiseks Kruudale ühtegi luba antud ei ole. „Juurdeehituse ja teede osas ei ole talle antud mitte ühtegi luba ega pole esitatud ühtegi projekt,” sõnas Aas. Kunas magusaärimees oma valdusi laiendas, Aas öelda ei osanud. „Minule tuli see igatahes täieliku üllatusena.”

Kas Kruuda garaaž ning rajatud tee lammutatakse, sõltub Aasa sõnul vähemalt osaliselt naaberkinnistu praeguse omaniku, tulevase omaniku ning ka Nõmme linnaosavalitsuse tahtest.