Lepingu lõpetamisel sai määravaks asjaoluks võimalik huvide konflikt riiki esindava ettevõtja ja Tšehhi klaasifirma Sans Souci s.r.o. vahel, teatas kaitseministeerium.

Augusti lõpus saatis kaitseministeerium Sihtasutuse Vabaduse Monument esimehele Aivar Reivikule kirja, milles on kirjeldatud tekkinud kahtlusi, et Aivar Reivikul võib olla riigilt käsundi saajana tekkinud huvide konflikt, seonduvalt Vabadussõja võidusamba rajamisega seotud tööde teostamisega. Nii vastuskirjas ministeeriumile kui täna toimunud kohtumisel ütles Reivik, et tema juhitav AS Volta on pidanud läbirääkimisi võidusammast valmistava tšehhi firmaga Sans Souci võimaliku äritehingu sõlmimiseks.

Kaitseministeerium on seisukohal, et antud juhul Aivar Reiviku vastuses toodud asjaolud ei taga Vabadussõja võidusamba ehitusprotsessile piisavat läbipaistvust ja kerkinud kahtlustused kahjustavad monumendi mainet. Pooled leidsid, et antud juhtumi puhul ei piisa üksnes õiguslikust korrektsusest ning tekkinud kahtluste kummutamiseks tuleb tagada kogu protsessi võimalikult suur läbipaistvus. Aivar Reivik on tekkinud huvide konflikti olemust kaitseministeeriumiga ühtemoodi tajunud.

Minister Aaviksoo meenutas, et suvel teatas riigikontroll oma otsusest viia läbi Võidusamba püstitamise audit. „Usume, et Riigikontroll saab samuti siin lõpuks anda ammendavaid ning selgitavaid hinnanguid samba hanke läbiviimise protseduurile. Loodame, et Riigikontroll aitab sõltumatu pilguga vastata kõigile võimalikele kahtlustustele,” lisas minister.

2007. aasta sügisel sõlmis kaitseministeerium Aivar Reivikuga käsunduslepingu. Reiviku tööülesanneteks oli konsulteerida kaitseministeeriumi strateegilistes küsimustes Vabadussõja võidusamba projekteerimise ja ehitamise protsessis ning esindada käsundiandja huvisid võidutöö autorite, asjaomaste institutsioonide ning erialaspetsialistidega suhtlemisel.