Fred Kagani hinnangul tuleb NATO kohalolekut suurendada, et vältida Gruusias toimunu kordumist, kirjutab The Telegraph. Ajaleht tituleerib Kaganit üheks mõjukamaks strateegis Ameerika Ühendriikides.

Kagani kinnitusel peavad Lääne sõnad ja teod olema ühesugused, kui soovitakse peatada Venemaa muutumine ebatolerantseks ja agressiivseks imperialistlikuks võimuks.

“Me peame aitama neil arendada intelligentseid õhu- ja tankitõrjesüsteeme, mis ei mõjuks Venemaale rünnakuohuna, kuid lubaks suuri kahjusid, kui nad kavatsevad teha midagi sarnast nagu Gruusias,” ütles Kagan intervjuus ajalehele.

“NATO peab langetama põhjapaneva otsuse oma juriidiliste ja eetiliste kohustuste osas ja ainus viis, kuidas me neid kohustusi saame täita, on aidata neil riikidel kaitsta ennast rünnaku eest,” sõnas Kagan.

Praegu on Balti riigid Kagani hinnangul suhteliselt kaitsetud Venemaa rünnaku korral. Kuigi kõik kolm riiki kuuluvad NATO-sse ei ole allianss neid Kagani arvates eriti abistanud.

Kuigi Venemaa rünnak NATO täieõigusliku liikme vastu oleks tunduvalt tõsisem tegu kui praegune sissetung Gruusieasse, võib Moskval olla kiusatus testida NATO otsusekindlust, teades, et allianss kõhkleb isegi tavapäraste jõudude positsioonidele paigutamisel.

“Ma arvan, et Venemaal on kavad Balti riikide suhtes olemas ja nad lõid Gruusias pretsedendi, kus nad arvasid, et võivad kasutada jõudu Vene vähemuse kaitseks teistes riikides.

“NATO üldine eesmärk on sõja vältimine ja alles teisel kohal on võitlemine, kui sõda peaks puhkema. Venemaa teadis, et Gruusias on kerge, kuid ma soovin neid teadvat, et kusagil Eesti suguses riigis on väga raske,” lausus Kagan.

Fred Kagan on muuhulgas USA uue strateegia autor Iraagis.