Bäckman näeb põhiliste Eesti ja Venemaa suhete valupunktidena Venemaa üha hoogustuvat “vaikset sõda” Eestiga ja Eesti valitsuse tegevusest mullu aprillis lähtunud suhete katkemist Eesti venelaste kogukonnaga, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Minu õnnetuks kohuseks on öelda, et Eesti on teel otse põrgusse. On väga vähe võimalusi päästmaks riiki ja Eesti rahvast verevalamisest ja katastroofist ja Gruusia praegused sündmused näitavad, et põrgu on eestlaste jaoks samuti avanenud,” ütleb Bäckman.

Bäckman väidab end mitte olevat Venemaa fänn, vaid tegeleb lihtsalt oma nägemuse kirjutamisega Eesti ja Vene suhetest. “Ma tean, et mitmed inimesed Eestis arvavad samamoodi, kuid Eestis pole sõnavabadust, Eesti pole demokraatlik riik ja riigikogu pole parlament,” väidab Bäckman, kelle hinnangul võib Eestit tabada Gruusia saatus juba paari kuu jooksul.

“Märulid Eesti saatkonna ees Moskvas näitasid, et Venemaa ei käsitlenud hoonet saatkonnana ja kahe riigi vahel pole suhteid, mis sobiksid kahe suveräänse riigi vahele. Kuna pole piirilepet, siis pole sisuliselt ka piiri — pole kaubandust, pole suhteid, pole piiri,” arvab Bäckman. “Samuti trükitakse Venemaal juba kaarte, kus Eesti on juba Venemaa osa.

Eesti venelastega suhete parandamiseks enam võimalusi pole

Teadlase arvates on ka Eestis õhkond väga paha ja pingeline. “Aprill 2007 tähendas, et Eesti valitsus murdis oma suhted venelastega lõplikult ja seal enam tagasiteed pole,” ütles Bäckman. “Eesti rüvetas hauad, murdis rahvusvahelist seadust ja seda venelased ei andesta. Ma olen kindel, et venelased maksavad mingil moel kätte.”

Bäckman väidab, et Eesti on tegelikult pseudoriik, mis ainult teeskleb omariiklust. “Kaitseministeeriumi ilus koduleht ei tähenda, et Eestil oleks tegelikult kaitseministeeriumit. Eesti on tegelikult virtuaalriik, seepärast kardetakse ka nii väga kübersõda,” leiab Bäckman. “Eesti on sotsialistliku Eesti järglane — oma meetodites, rahvas, suhtumises, ideedes ja poliitikud käituvad samale perioodile vastavalt.”

Bäckman kavatseb avaldada raamatut “Pronkssõdur” tänavu septembris “Tallinna vabastamise” tähtpäeval, nimelt vallutas 22. septembril 1944 punaarmee Tallinna. 1971. aastal sündinud teadlane on kirjutanud 7 raamatut, millest osa on käsitlenud ka Soome ja Venemaa suhteid. Anna Politkovskaja mõrva ja sellele järgnenud poliitilist melu käsitlenud raamat tekitas Soomes tõsise pahameeletormi, sest Bäckman kritiseeris tugevalt Soome reaktsiooni Vene tippajakirjaniku mõrvale.