Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul sai võidusamba avamisürituse edasilükkamise otsuse puhul määravaks samba ehituse ümber kuhjunud pinged ning loodetust hapramaks osutunud koostöövalmidus, teatas kaitseministeerium.

Aaviksoo kinnitas avamise edasilükkamisest teavitaval pressikonverentsil samas, et see ei välista samba valmimist 28. novembriks käesoleval aastal.

Vaatamata seadusjärgse tähtaja olulisest ületamisest on Tallinna linnavalitsuse poolt samba rajamiseks vajalikust ehitusloast väljastatud vaid „üks kolmandik“.

“Meie eesmärgiks ei ole avamispeo pidamine iga hinna eest kavandatud tähtajal, vaid parima võimaliku tulemuse saavutamine, mis väärikal moel tähistaks meie ajaloolist võitu Vabadussõjas. Nõudliku ajagraafiku puhul subjektiivsetel, kildkondlikel või muudel alustel venitamine ja kohati ebakonstruktiivne diskussioon võib kahjustada lõpptulemuse kvaliteeti. Seetõttu pean mõistlikuks loobuda pingeõhkkonnas toimuvatest vaidlustest ning teha võidusammas rahulikult ja kvaliteetselt valmis järgmiseks aastaks. Targem annab järele,” ütles Aaviksoo.

Kaitseministeerium pole veel langetanud otsust Vabadussõja võidusamba uue avamiskuupäeva osas. Valikuid on ministri kinnitusel palju — alates Vabadussõja relvarahu aastapäevast kuni Võnnu lahingu 90. aastapäeva tähistamiseni võidupühal.