Esialgu madalam mereveetase siiski regulaarset laevaliiklust ei häiri. Saaremaa ja mandri vaheline ning Tallinna ja Helsingi vaheline laevaliiklus toimub tõrgeteta, väiksemaid probleeme tekitab madal veetase vaid Väinamere põhjaosas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuivastu sadama kapten Valdur Häng rääkis eile, et vahepeal oli Saaremaa ja mandri vahel mereveetase 60 sentimeetrit Kroonlinna nullist madalamal, kuid nüüd on see veidi tõusnud. “Meil õnneks see isegi meetrine mereveetaseme kõikumine ei too häda kaela. Ainult kaldapealne teenindus on veidi häiritud ja praamide peale-mahasõidu rampe ei saa normaalselt avada,” lisas Häng.

Veidi täbaramas olukorras on Hiiumaa ja mandri vaheline parvlaevaühendus. Väinamere põhjaosas asuvate sadamate direktor Ülo Sinisoo lausus, et laevaliikluse seisukohalt on näiteks seal kriitiliseks piiriks 60–70 sentimeetrit alla normaalse veetaseme. “Mõne päeva eest oli vesi normist 48 sentimeetrit madalam. Praegu puhuvad lõunakaarte tuuled ja veetase kerkib jõudsalt,” lisas Sinisoo.

Kuid ka praegu ei saa laevad Hiiumaa ja mandri vahel sõita normaalse kiirusega. Samuti ei lastita ka parvlaevu täis ning laevakaptenitel tuleb Sinisoo sõnul olla tavapärasest ettevaatlikum. “Keegi pole laevaga küll tänavu merepõhja puudutanud, kuid targem on olla ettevaatlik ja sõita aeglasemalt ja astme võrra kergema laevaga,” lisas Sinisoo.

Mereinstituudi asedirektori Georg Martini sõnul on Kroonlinna nullist meeter madalam ja meeter kõrgem mereveetase suhteliselt normaalne. “Kuid läänerannikul on küllaldaselt lahesoppe, kus juba 30–40 sentimeetrit alla normaalse taseme võib põhjustada kaladele probleeme,” lisas Martin.

Mereteadlase sõnul on lisaks Käina lahele nii Hiiumaa kui ka Läänemaa kandis küllaldaselt lahesoppe, kus praegune madal mereveetase on jätnud kalad lõksu ning ilma kõrvalise abita võivad nad hukkuda.

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituut ennustab selle nädala keskpaigast kogu Eestisse sadu, mis peaks leevendama põuda ning kergitama veetaset nii meres kui ka jõgedes ja järvedes.