Müügil on ka taskunugasid alates soliidsetest pussidest kuni vedrunugadeni. Viimati mainitute müük on aga Eestis keelatud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui politseiauto oli Merekeskuse tagusesse autoparklasse jõudnud, uurisid neli siidrikaste vedavat soome noormeest ühe leti juures olevaid nugasid, saatmas ülitugeva vene aktsendiga soome keelt purssiv müüja. Politseinike saabumine parkla kaugemasse nurka ajab kauplemisplatsi kihama: üks müüjatest lipsab kiirelt keskusehoonesse ning välja tulevad kolm jämedat ja kiilakat härrat, kes asuvad politseinikke seirama. Samal ajal pakib blond vanamammi letilt mõned vaasid kokku.

Politseinikud ootavad, kolm vene jõmmi jälgivad kaitsva pilguga ümbrust, müüjad rahunevad mõneti ja tavapärane kauplemine jätkub, sest kui tõenäoline see ikka on, et politsei nende kauba vastu peaks huvi tundma? Ja veel tavalise patrullautoga?

Pärast 20-minutilist ootamist otsustavad politseinikud kauplejaid kontrollida. Rinnas Georgi linti kandva müüja laual asub muljet avaldav hulk nugasid, särke, välgumihkleid ja sõrmuseid.

Politseiinspektor vaatab uurivalt laual olevaid nugasid ja vajutab noal olevat nuppu — tera sähvatab välja. “Kas te teate, et selliseid nugasid ei tohi müüa?” küsib politseinik närviliseks muutunud müüjalt.

Müüja naeratab pingutatult: “Aga see tera ei ole ju üle kümne sentimeetri pikk.” Ja otsib välja mõõduriista, et enda väidet tõestada. Samal ajal on “kaubatänava” teises osas läinud aktiivseks tegevuseks ja teises nugade müügiletis topitakse kaupa innukalt kastidesse.

Politseinik ohkab väsinult ja palub müüjal noad kilekotti korjata ning kõik letil olev kokku pakkida. Müüja leiab laua alt kilekoti, kuhu värisevate kätega noad sisse pakib.

Politseinik ohkab, vaatab mõtlikult ringi ja hakkab raadiosaatja kaudu nõu pidama. “Mõned noad on, jah, sellised väikesed, aga vedruga. Aga neid müüakse ju kõikjal,” arutab politseinik.

Lõpuks lööb ta käega ja ütleb juba suurema osa asjadest kokku pakkinud kaupmehele, et ta nugasid enam ei müüks ja et seekord pääseb ta hoiatusega.

Enne autosse istumist lausub politseinik vabandavalt: “Ega iga inimene ei pruugigi ju relvaseadust teada, et selline nuga keelatud on.” Järgmisi lette ei vaevugi ta vaatama, istub autosse ja sõidab minema.

Üle 8,5 cm väljaviskuva ja seejärel lukustuva teraga noad on tsiviilkäibes keelatud ning juriidilisele isikule tähendab selline rikkumine kuni 50 000-kroonist karistust, teatas Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepp.