Selle põhjuseks on senine totalitaarrežiimide ühekülgne kajastamine maailmas, massiivne keskendumine natslikele kuritegudele ja algelise põhimõtte “võitjate üle kohut ei mõisteta” jätkuv kehtivus, ütles Vaher konverentsil “KGB ja Stasi 21. sajandi valguses”, vahendab Pärnu Postimees.

Üks levinumaid müüte on, et kommunism on süütu teooria, isegi positiivne utoopia, mida ei tohiks kuidagi siduda selle sildi all tegutsenud isikutega. Aga iga vähegi kriitilise mõtlemisega inimene teab selle müüdi valelikkust. Tegelikult ei ole Teine maailmasõda siiani lõppenud.

“Proletariaadi diktatuuri kehtestamiseks ei kõhelnud Lenin kasutamast ühtegi vahendit, oluline oli vaid hävitada võimalikult lühikese ajaga võimalikult palju isiklikke ja klassivaenlasi. See oli persoon, kes lõi käitumisstandardi talle järgnevatele rõhujatele ja diktaatoritele, nii punastele kui pruunidele,” kinnitas Isamaa ja Res Publica Liidu liige Vaher.

“Kommunism on kahtlemata inimajaloo võikaim ideoloogia, kui arvestada ainult kahjusid inimohvrites või rahanumbrites. Rääkimata traditsiooniliste ühiskondade ja kultuuride purustamisest, mida see totalitaarsus kaasa tõi.”.