Leena Hietaneni kinnitab oma pamfletis “Eesti külm sõda”, et Eesti valitsus toimis Tõnismäe pronkssõduri ümberkolimisel kaalutletult, sest suhtub suurde vene vähemusse samuti kui Iisrael palestiinlastesse või Lõuna-Aafrika eelmine režiim neegritesse, vahendab Helsingin Sanomat.

Hietanen ei kahtle kasutamast sõna apartheid kirjeldades 116 000 vene taustaga Eesti elaniku kodakondsuse ja kodanikuõiguste puudumist.

Hietaneni kinnitusel võtab Eestil veel demokraatiasse jõudmine aega, sest Eestit juhib ainult etniline enamus, kuigi Eesti on võetud nii Euroopa Liidu kui NATO liikmeks ja Eesti edulugu on peetud eeskujuks.

Teine raamatus kasutatav mõiste on okupeerimismüüt, mis olevat elus eelkõige Eestisse naasnud põgenike ja nende järeltulijate teenete tõttu. “Pean sellega silmas tööriista, millega venelaste õigusetust põhjendatakse. Ajaloolased vaielgu selle üle, mis aastal 1940 tegelikult toimus.”

Hietanen viitab muuhulgas ajaloolase Martti Turtola uurimustele Konstantin Pätsist ja Johan Laidonerist, mille kohaselt taotles Eesti Teise maailmasõja ähvardades Nõukogude Liidult julgeolekugarantiisid ja langes lõpuks Stalini poliitika ohvriks.