Staažikas kalamees Aleksander ütleb, et Pirita jõest saab kõige enam särge, latikat, nurgu, viimasel ajal ka kokre, kirjutab ajaleht Pealinn.

Kõige suurem kala, kelle Aleksander kätte on saanud, oli samuti koger ja kaalus 2,5 kg. “Särge ega latikat ei kaalu keegi, kuid on ka kilogrammiseid kätte saadud,” kõneleb kalamees.

Aleksander püüab kala enda jaoks ega kurda selle kvaliteedi üle: “Normaalne, terve kala. Kõrvalmaitset pole. Mõned on öelnud, et on kalast paelussi saanud, kuid mina pole midagi taolist näinud. Kuna ma puhastan ja tükeldan kala alati ise, siis võin seda ka kindlalt väita.”

Keskkonnaeksperdid ütlevad, et vee puhtuse ega kalade tervise pärast pole Tallinna linna piires kalastamisharrastajatest linlastel aga tarvis muret tunda. Tallinna Keskkonnaameti spetsialist Ingrid Jakobsoni sõnul kontrollitakse regulaarselt kõigis Tallinna looduslikes veekogudes vee puhtust ning sellega pole olnud mingit muret. “Pirita jõe ülemjooksul on vee seisukord väga hea, jõesuudmes keskmine, kuid siiski normi piires,” väidab Jakobson. “Looduslik veekogu on isepuhastuv süsteem, seepärast ei olegi tarvis karta, et nad linnakeskkonnaga toime ei tuleks.”

Ka Harjumaa keskkonnainspektsiooni kalavarude spetsialist Arno Sildose sõnul ei saa Tallinna kalad oma tervise üle kurta, ka Maardu järves pole midagi kohutavat. “Ettevõtted, kes varem seda järve reostasid, on suletud,” lausub Sildos. “Järve vesi on juba puhtamaks saanud, nagu kaladki. Vaatama peaks siiski kala liiki: põhjakalad võivad endasse ahmida veekogu põhja sadestunud reostust, teisi kalu see ei ohusta.

Sildosel pole ka andmeid, et keegi oleks kunagi kaevanud selle üle, et linnaveekogust püütud kala on mõne probleemi põhjustanud. “Aga muidugi tuleb ka vaadata, kas kala näeb terve välja,” lisab ta.

Kalastada väikestes linnatiikides, nagu näiteks Snelli tiik, spetsialistid siiski ei soovita: seisvas vees võivad koguneda õhust pärit kahjulikud ained. Kala omakorda kogub need ained endasse.

Pirita jões on 26 liiki kalu, teiste hulgas ka särg, ahven, haug, roosärg, koger, linask, angerjas, nurg, viidikas, jõeforell. Jõesuudmes leidub ka lesta, meriforelli ning lõhet. Maardu järvest püütakse enamasti särge, ahvenat, haugi ja kokre.