Nädala jooksul on allkirju interneti teel kogutud üle 3000 ja paberkandjal 1000 allkirja üle Eesti,” ütles Keskerakonna peasekretär Priit Toobal erakonna pressiesindaja teatel.

„On selgelt näha, et Keskerakonna poolt algatatud allkirjade kogumise kampaania toidukaupade käibemaksu alandamiseks läheb Eesti inimestele korda, sest see on probleem, mis puudutab igaüht meist,” lausus Toobal.

Keskerakond algatas allkirjade kogumise toiduainete käibemaksu vähendamiseks 18%-lt 5%-le, et pidurdada toiduainete hinnatõusu.

„Toidu käibemaks Eestis on üks kõrgemaid Euroopas,” ütles riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Marika Tuus. „Vaid Taanis on käibemaks toidule Eesti omast kõrgem. Hispaania, Kreeka, Itaalia ja Iirimaa, Slovakkias on viimase paari aastaga toidukaupade maksumäära vähendanud. Iirimaal koguni 13,5-lt protsendilt 4,8-le, kusjuures tavakäibemaks on seal 21%. Kui rääkida Euroopa Liidu uutest liikmetest, siis neis on tavaline käibemaks 22%, toidule aga 5%.”

„Eelkõige oleks madalam maksumäär oluline just vähemkindlustatud inimestele, üliõpilastele, pensionäridele,” märkis Tuus. „

Tuusi sõnul tuleb raha Reformierakonna lubatud tulumaksu langetamiseks kaudsete maksude tõstmisest. „Tulumaksu langetamisest võidavad suurema sissetulekuga inimesed, kuid madalama sissetulekuga inimesed kaotavad kaudsete maksude tõstmisest rohkem raha, kui võidavad tulumaksu langetamisest,” selgitas Tuus.

Keskfraktsioon algatas Riigikogus eelnõu alandada toidukaupade käibemaksu 18%-lt 5%-le, kuid koalitsioon hääletas selle hiljuti Riigikogu menetlusest välja.

Allkirju toiduainete käibemaksu vähendamiseks 18%-lt 5%-le saab anda aadressil www.keskerakond.ee/5protsenti.