„Mul on ettepanek nendele valjuhäälsetele kriitikutele, kes said oma korteri või maa külmkapi hinna eest erastada: kui te peate oluliseks inimeste võrdset kohtlemist ning teil on sendi eestki riigimehelikku südametunnistust, siis makske linnakassasse see summa, mille te tänu omandireformile kokku hoidsite,” tegi Vitsut tänasel volikogu istungil ettepaneku.

Tema hinnangul võiksid Tallinna sundüürnikele korteri müümise vastased lahutada oma eluaseme või maa turuhinnast selle erastamismaksumuse EVP-des ja kanda vahe linna tuludesse.

„Nii võiksid toimida näiteks reformierakondlased Remo Holsmer, kes on saanud Tallinnas Müürivahe tänavas korteri 16 800 krooni eest, ja Ülle Rajasalu, kes sai erastada Pirital maad hinnaga 37,5 krooni ruutmeeter,” soovitas Vitsut.

Ettepanekuks ajendas Vitsutit ta sõnul kriitika, mille on pälvinud linna otsus heastada sundüürnike ebaõiglast kohtlemist omandireformi käigus.

„Kõik, kes vähegi suudavad ja tahavad mäletada, peaksid ju teadma, kuidas reformiga jäeti meie rahva üks osa ilma õigusest oma elamispinnale,” meenutas Vitsut. „Kõik teised said kollaste kaartide eest oma korteri või maatüki erastada.”

Volikogu esimehe hinnangul tuleks arvesse võtta sundüürnike elu mürgitanud pidevat pinget, avalikku näägutamist ja aastaid kestnud ebakindlusega tekitatud moraalset kahju.

„Kokkuvõttes läheb õigus oma kodule sundüürnikele väga kalliks maksma, mis on selgelt väga ebaõiglane võrreldes muudele elanikele osaks saanud kohtlemisega,” rõhutas Vitsut. „Pole välistatud, et see ebaõiglus tuleb ükskord inimõiguste rikkumisena Eesti riigil hüvitada.”

Remo Holsmer: „Tegu on Keskerakonna tavapärase käitumisega, kus asja sisu arutamise asemel hakatakse kedagi isiklikult süüdistama. Antud juhul on tegu lausvalega — Vitsuti poolt viidatud korterit ei ole mina erastanud. Antud korteri on minu vanemad erastanud nagu enamik inimesi seaduse alusel ja täiesti alatu on neid tõmmata poliitilisse võitlusse. Ning samamoodi erastas ka Ülle Rajasalu tolle aja tava järgi maa oma maja juurde, mis asub vanemate maja kõrval.”