Tänavune aasta on olnud pisut teistsugune selle poolest, et kui veebruar ja märtsi algus olid soojad, siis märtsi keskpaik on üsna talvine, kirjutab Virumaa Teataja.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut (EMHI) ennustab vähemalt nädala lõpuni suhteliselt jahedat ilma: kogu Eestis sajab nii lund, lörtsi kui vihma ning eriti öösiti on ka külmakraade.

Jõgeva sordiaretuse instituudi argometeoroloog-ekspert Laine Keppart, kes ilma jälginud juba kümneid aastaid, ütles, et tänavune talv on olnud kõigi aastate kõige soojem. Lähiajast on tänavusega võrreldav vaid 1991/1992. aasta talv.

Laine Keppart sõnas, et puudel ja põõsastel hakkavad pungad puhkema, oleks vaja vaid paari soojemat päeva, et need avaneks. “Vahtratel ja kaskedel mahl jookseb,” nimetas Keppart kevade märke. Tema sõnul õitsevad ammu lumikellukesed ning õites näsiniint on nähtud isegi Lääne-Eestis. Keppart lisas, et liblikadki lendavad ning lepp tolmab.

Ilmavaatleja meenutas, et juba 9. ja 10. veebruaril looduses ringi liikudes võis näha sarapuu- ja lepaurbade pikenemist ja vahtramahla liikumise algust. Kasepungade paisumisest andis sel ajal märku roheline triip pungasoomuste vahel. Aias tulid päikesepaistelistes kasvukohtades nähtavale esimesed kevadlillede õied.

Eesti Koolimetsade Ühenduse juhatuse esimees, loodusmees Mikk Sarv ütles, et tänavune talv ja kevade algus on tema jaoks pisut kummalised. “Jaanuaris ja veebruaris oli näha juba palju kevade märke. Märts on aga üsna jahe,” ütles Sarv.