See aitab arendada ettevõtlust ja elukeskkonda eeskätt Varstu ja Mõniste vallas, aga ka Lõuna-Eestis laiemalt, teatas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

“Varstu ja Mõniste valdade kaugus keskustest on pärssinud ettevõtluse arengut. Kuigi piirkonnas on väga head eeldused edendada loodusturismi — näiteks Paganamaa, Peetri jõe kaitsealad — on praeguseni välja kujunemata turismi teenindav sektor. Lennuvälja taastamine on üks olulisi samme, et tõsta piirkonna atraktiivsust turismisihtkohana, mida see kindlasti väärt on,” lausus EAS-i juhatuse liige Tarmo Leppoja.

Varstu lennuväli rajati 1976-1977 kapitaalse ehitisena nn keemialennuväljaks. Lennuväli on ainus asfaltkattega 400x20 m lennurada Tartust lõunas ning selle taastamine võimaldab seda piirkonna hüvanguks kasutada aastakümneid.

Taastamine hõlmab lennuraja pikendamist, rajakatte uuendamist ning lennukiperrooni ja autoparkla rajamist koos teedega. Projekti kogumaksumus on 1,6 mln krooni, millest Euroopa Regionaalarengu Fondist kaasrahastatav EAS-i piirkondade konkurentsivõime tugevdamise toetus katab 1,4 mln krooni.

Varstu lennuväli sobib hästi ka õppelennuväljaks, eriti mis puudutab maandumiste harjutamist lühiradadele. 2006. a tehti lennuväljal 212 maandumist.

Samuti on Varstu lennuväli põnevaks paigaks tehnikaspordi huvilistele. Lennuvälja saab kasutada kiirendusvõistluste, mootorratta- ja kardispordiürituste korraldamiseks. Samuti soovib sihtasutus arendada lennuvälja juures välja tänapäevase tehnikaspordikompleksi.