Keskerakonna poolt hääletaks 29,7 ning Reformierakonna poolt 12,5 protsenti tallinlasi, teatas Raepress. Isamaa ja Res Publica Liitu tahaks linna juhtimas näha 7,3 ja sotse 4,4 protsenti küsitlusele vastanuist, selgus uuringust.

Küsimus, mida linnaelanikele seoses erakondadega esitati oli: “Millise erakonna kandidaadi poolt te hääletaksite, kui homme toimuksid kohalike omavalitsuse valimised?”

“Praeguseks pole karmistuv majanduskeskkond avaldanud tuntavat toimet linlaste erakondlikele eelistustele,” nentis Pealinna lehes küsitlustulemusi lahanud politoloog Anu Toots.

“Pigem võib aimata pronkssõdurikriisi jätkuvat hingust, sest Keskerakond on praktiliselt ainus partei, kelle poolt mitte-eestlastest linnakodanikud oleksid valmis oma hääle andma. Eestlastel selget lemmikparteid pole — Reformierakonna poolt hääletaks neist 21 protsenti, nii Keskerakonna kui IRL poolt 12 protsenti.”

Tootsi sõnul näitavad seda, et Eestis ei käi parteilised eelistused sotsiaal-majanduslikke piire pidi, teisedki faktid.

Esiteks on sotside mõju jätkuvalt väga madal, nende poolt hääletaks 4 protsenti linlastest, sealhulgas 2,5 protsenti madalaimast tulugrupist. Teiseks on nii Keskerakonnal kui Reformierakonnal oluline osa toetajaid keskmisest väiksema sissetulekuga.

Ja kolmandaks — naistele meeldib Reformierakond märgatavalt enam kui meestele.

Neist naistest, kel parteiline eelistus olemas, hääletaks Ansipi partei poolt 15, meestest valiks Reformierakonna aga vaid 9 protsenti.

Küsitlus teostati jaanuari viimasel nädalal ja küsitleti 505 tallinlast.