Sepp kirjutab oma
nähtust Tbilisist lõunas asuvas 13. valimisringkonnas, mille keskuseks on Mervaulli asula. Tegemist on maapiirkonnaga, kus teiste hulgas elavad keeleenklaavides eraldihoidvate kogukondadena nii aserid ja armeenlased.

Näitena toob riigikogu liige välja muuhulgas ühe jaoskonna, kus sulgemise ajal ja järel viibis komisjoni ruumes võõraid isikuid, kes ei olnud ei vaatlejad ega komisjoni liikmed, teiste hulgas politsei. Rahvast käis sisse-välja, mitte-komisjoni liikmed asjatasid sedelite lugemisel ja arvestamisel, häälte avalikku lugemist ei toimunud ja selle paikapidavust ei olnud ka võimalik sisuliselt kontrollida.

Tühjad häältelugemisprotokollid olid komisjoni liikmete poolt ette allkirjastatud ning neid täideti hariliku pliiatsiga, mida korduvalt vastavalt „vajadusele” kustutati ja ka parandati. Samuti allkirjastasid tühjad vaatlusprotokollid ka opositsioonipartei vaatlejad, kes otsustasid lihtsalt varem lahkuda.

“Sellele kõigele tähelepanu juhtimise ning komisjoni sekretäri ja esimehe tabamisel otse valimistulemuste võltsimiselt, nõudsin nn rikutud sedelite avalikku üle lugemist. Loomulikult oli nende arv selline, nagu algselt ja erinev sellest, milliseks neid kohendada kavatseti, et protokoll klappima saaks,” kirjutab Sepp.

Veel kurtis paar komisjoni liiget, et nendele olla eelmisel päeval antud käsk kätte tulla kohale. Mida ja kuidas nad aga tegema peavad, polnud neil õrna aimugi.

“Kardan aga, et paljuski toimus kõik see sama ka kõigis teistes jaoskondades. Igatahes vormistame meie omad kurvastavad tähelepanekud ametlikult ja edastame need aruandena nii Eesti parlamendile kui ka OSCE-le,” lubab Sepp olla kriitiline valimistulemuste suhtes.