Eestlastest kuulusid grupi koosseisu Alar Sikk, Andras Kaasik ja Ervin Mast, lisaks neile veel Kanada, Poola, Sloveenia ja Tšehhi kodanikud, teatas välisministeerium.

Alternatiivne teekond viis mägironijad Grasbergi kaevanduse juurde. Tegemist on vase- ja kullakaevandusega, mis kuulub Ameerika Ühendriikide komapniile ja milles Indoneesia valitsusel on osalus.

Möödunud teisipäeval pöörduti välisministeeriumi poole teatega, et eelnimetatud mägironijate grupil on mägedest naasmisega probleeme, sest kaevandus, mille territooriumilt peaks tagasipöördumine aset leidma ei luba ekspeditsiooni läbi.

Välisministeerium võttis ühendust Indoneesia saatkonnaga Helsingis ja aukonsuliga Eestis, Soome ja Poola saatkondadega Indoneesias ning Poola väliministeeriumiga, Tšehhi välisministeeriumiga ja kaevanduse emafirmaga, et üheskoos leida lahendus. Soome konsul Indoneesias kaasas töösse veel Poola, Tšehhi, Kanada ja Ameerika Ühendriikide esindused.

Pärast läbirääkimisi kaevanduse juhtkonnaga lubati mägironijad neljapäeval kaevanduse territooriumile, neile anti süüa ja vaadati arstide poolt läbi. Meedikute sõnul on kõikide grupiliikmete tervislik seisund stabiilne.

Seejärel suunati grupp aga kaevanduse territooriumilt mägedesse tagasi.

Reedel jätkus Indoneesias asuvate esinduste ning Indoneesia Helsingis asuva saatkonna läbirääkimised Paapua kohalike võimudega ja kaevanduse juhtkonnaga.

Täna Indoneesias resideeruvatelt Austria, Poola, USA ja Tšehhi konsulilt saadud info kohaselt peaksid kõik alpinistid nüüdseks olema mägedest lähimasse asulasse viidud. Lõplik kinnitus sellele infole peaks saabuma homme.