Kuigi noorte lapsevanemate kihk oma laste pilte teistega jagada on mõistetav, võiksid vanemad spetsialistide hinnangul ette mõelda ka ohtudele, mida avalikus ruumis piltide avaldamine endaga võib kaasa tuua, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kui keegi riputab internetti üles mõne foto, on väga raske, kui mitte võimatu endal vältida selle edasist levitamist ning kasutamist teistel veebilehtedel või muus kontekstis,” ütles sotsiaalministeeriumi lastekaitsespetsialist Anniki Tikerpuu.

“Näiteks võidakse lapse pilt salvestada ning üles riputada mõnes teises riigis hallatavatel lastepornosaitidel.”

Tikerpuu sõnul tuleb mõista, et on inimesi, kellel on väikeste laste vastu seksuaalse suunitlusega huvi. “Seetõttu on eriti oluline kaalutletud ja läbimõeldud otsuse tegemine, kas üldse ning milliseid fotosid oma lastest sellistele lehtedele avalikuks kasutuseks üles riputada.”

Tikerpuu soovitab veebilehtede loojatel lapsevanemaid võimalikest ohtudest otseselt informeerida.

Beebirate.ee lehe kasutamistingimuste nimekirjas tuuakse ära, et fotodel ei tohi olla täiesti ilma riieteta lapsed ning nad ei tohi olla “lastele mitteomases riietuses või tegevuses, mis annab fotole seksuaalse alatooni”.

Portaali taga seisva perefirma Edustrateegiad OÜ tegevjuhi Ruti Miili sõnul pannakse neil iga päev üles umbes 1000 pilti, mistõttu kõiki ei suudeta kohe kontrollida, küll aga käiakse nad läbi iga nädal ning sobimatud eemaldatakse. Miili sõnul on neil kasutajaid juba üle 6000, iga päev tuleb keskmiselt 8000 klõpsamist.

Kasutajad valivad välja parimad pildid, auhinnafond on igas kuus 6000 krooni. “Teeme ettevalmistusi selleks, et pildid oleksid allalaadimise eest rohkem kaitstud,” selgitas Miil.

Juba eelmisel reedel, artikli valmimise ajal otsustasid portaali omanikud muuta piltidele ligipääsu põhimõtet: nüüd on see võimalik üksnes registreeritud kasutajatel.

“Me ei leia põhjendust, miks peaks olema selline Beebirate.ee. Juba sõna ”rate” (ingl ”rating” tähendab hindamist — toim) viib mõtted sellele, et midagi hinnatakse — ja kuna on “beebirate”, siis on selge, et lapsi,” kommenteeris Malle Hallimäe lastekaitseliidust, kelle arvates pole laste edetabelisse reastamine hea mõte.

Nelja-aastane laps saab juba võistluse mõttest aru ja tajub, et teda hinnatakse — põhimõtteliselt selle alusel, kuidas ta välja näeb, märkis ka lastepsühholoog Agnes Taro. “Oleneb, kuidas ema seda lapsele seletab,” ütles Taro, kelle hinnangul ei maksaks nii väikse lapsega võistlusel osalemise kogemust jagada. “Küsimus on: mida emad tahavad sellega saavutada?”

“Rõhutame, et hinnatakse vaid pilte, õnnestunud fotosid, aga kindlasti mitte lapsi,” kinnitas portaali juht Ruti Miil. Tema sõnul anti laste piltidele esialgu punkte, kuid kuna see tekitas kohe paksu verd (anti ka vaid üks või kaks punkti), mindi üle lemmikute süsteemile.

“Oleme kaalunud portaali nime vahetamist,” lisas Miil.