Ajalehe The Times teatel on Suurbritannias riik kaevanud kohtusse otsemüügiketi Amway, sest firmaga liitunuile lubatakse alusetult taevamannat. Amway püramiidskeem levib laialt ka Eestis, ent erinevalt Suurbritanniast toimub selle tegevus siin põranda all, kirjutab Eesti Päevaleht.

Amway lubab kogu maailmas võrkturundusketiga liitunuile head rahateenimise võimalust. Brittide süüdistuse järgi on aga tegemist tüüpilise püramiidskeemiga, kus tulu korjavad väga vähesed.

Eestis kaks korda Amway koolitusel käinud naine, kes ei soovinud oma nime lehes avaldada, jutustas, et siinne olukord on täpselt samasugune.

“Lubatakse piimajõgesid ja pudrumägesid. Kui oled liitunud, siis sealt välja saada on peaaegu võimatu. Ka toodete kvaliteet on allapoole igasugust arvestust,” rääkis ta. “Ma ei tea, milline on Amway tase mujal, aga see, mis siin toimub, on paras jama.” Samasuguse ärimudeliga firmasid koondava Eesti Otsemüügi Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Stella Laansoo hinnangul on Amway Eestis laialt levinud. “Käive ulatub kindlasti miljonitesse. Arvan, et see on vähemalt kaks-kolm miljonit krooni aastas,” lausus ta.

Eesti Ekspress hindas juba mullu ketiga liitunute arvuks ligemale kolm tuhat inimest. Laansoo sõnul tegelevad siinsed Amway edasimüüjad illegaalselt, ehkki ketiga liitunuile on juba ammu lubatud, et võrk Eestis registreeritakse.

“Olen päris kõrgel tasemel olevate Amway inimestega kõnelenud ja nad on ka ise olukorra pärast mures. Viimati oli mul Amwayga kontakt eelmise aasta lõpus ja siis oli jutt, et selle aasta sees tullakse kindlasti Eestisse. Aasta hakkab aga lõppema,” nentis Laansoo.

Ehkki Amway äristrateegia on maailmas sarnane teiste tuntud võrkturundusettevõtetega, nagu Avon, Tupperware ja GLDT, eristabki seda Laansoo sõnul asjaolu, et äri on kontrollimatu. “Amway Eesti edasimüüjate tegevus kisub alla teiste otsemüügiettevõtete mainet,” oli Laansoo murelik.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juhi Iiris Saluri kinnitusel pole ühtki Amway toodet Eestis registreeritud, seega ei tohiks neid siin ka müüa.

Üks Tartu naine rääkis, et on Amway tootete pidev tarbija ja saab neid edasimüüja kaudu. “Kasutan Amway hambapastat, pesupulbrit, ahjupuhastusvahendit ja nõudepesuvahendit,” loetles ta. “Tooted on väga head.”

Kaupade hinnad on poes müüdavatest sootuks krõbedamad. Näiteks nõudepesuvahend maksab naise sõnul 115 krooni liiter. “Kuna kontsentraat annab hästi välja, tuleb selle kasutamine võrreldes näiteks Fairyga odavamgi,” väitis ta.

Ka tema neli-viis sõbrannat on kindlad Amway toodete tarbijad. “Ainuke viis neid hankida on tutvuse kaudu ja seepärast olen ma tooteid teistelegi viinud,” lausus naine. “Edasimüüja ma aga ei ole ja kust kaubad tulevad, seda ma ei tea,”

Tartu naisele Amway tooteid hankiva inimesega Eesti Päevalehel suhelda ei õnnestunud. Vahendaja kaudu teatasid intervjuust keeldumisest ka kaks Amway agenti.