Seent oma silmaga kaemas käinud mükoloog akadeemik Erast Parmasto rääkis, et tegu on Eestis üsna haruldase seeneliigiga, kirjutab Virumaa Teataja.

Eestis kasvatab seen viljakeha maapinnale iga paari aasta tagant. Selle seene teadaolevaid leiukohti on kokku kuus, neist kolm asuvad Lääne-Virumaal. Mujal Eestis sel aastal neid seeni leitud pole.

Et tegu on kaitsealuse liigiga, siis seene täpset asukohta ei avalikustata. Parmasto rääkis juhtumist, kuidas ühes teises leiukohas Lahemaa lõunaosas oli kährikseen jala pealt maha lõigatud.

“Inimestel tekib seentega seoses psüühiline tõrge. Selle kartuse juured on selles, et seen pole ei taim ega loom ja meie kultuuriruumis ei osata sellesse suhtuda. Seeni pole mainitud ka piiblis,” arutles Parmasto.

Seene leidis Priit Jõers 6. oktoobril, kui ta oma suvilas viibides Lahemaa metsades jalutamas käis. Seene suurus oli Jõersi sõnul märkimisväärne. “Sel hetkel ikka suurem kui kossupall.”

Seene värv võib varieeruda helepruunist kollakashallini või kreemjani, mis meenutab lillkapsa tooni. Tavaliselt on kährikseened 10-25 cm pikad, kuid võivad kasvada ka üsna suureks.

Samas on teada juhtumeid, kus seene viljakeha on rohkem kui pool meetrit pikk ja kaalub umbes 14 kilogrammi. Nüüdki leitud seen oli suur. Erast Parmasto sõnul oli tegu 50 cm pika, 30 cm laia ja 30 cm kõrge seenega.