Valitsus luges Vabadussõja võidusamba konkursi lõppenuks ning jõudis järeldusele, et konkurss viidi läbi vastavalt kavandatule, ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo valitsuse pressikonverentsil.

Järgnevalt peab kaitseministeerium alustama Tallinna linnavalitsusega läbirääkimisi Vabadussõja võidusamba maa-ala kasutamise osas.

Kavas on moodustada ekspertide grupp, kes asub tegelema kavandi edasiarendamisega ning ideele lõpliku kuju andmisega. Oodatud on ideed vabadussamba kavandi arendamiseks, kinnitas Jaak Aaviksoo ning lisas, et võidutöö autorite kollektiiv on avalikku debatti ja ettepanekutesse väga konstruktiivselt suhtunud.

Peaminister Andrus Ansip kinnitas, et talle meeldib väga mõte kasutada sambas vabadusristi ning see peaks siis olema autentne ning vastama kujunduselt Nikolai Triigi kavandatud autasule.

Valitsuse ühise arvamuse kohaselt võiks kasutada Vabaduse risti II klassi I liigi autasu, mis antakse isikliku sõjalise vapruse eest ning mida ei ole tegelikkuses seni veel kellelegi antud.

„Kui see nüüd antakse kogu eesti rahvale või nendele koolipoistele, kes Vabadussõja võitsid, siis on see sügavalt sümboolne,” ütles Ansip.

Konkursi võitnud töö autoriteks on Rainer Sternfeld, Andri Laidre, Kadri Kiho ja Anto Savi. “Libertas” kujutab endast 28 meetri kõrgust dolomiidist sammast, mille osas asub vabadusrist.