Autasustamise tseremoonia ja vastuvõtt toimub esmaspäeval, 6. augustil kell 12 Karli Ülikoolis, kus peaminister esineb ka kõnega. Autasustamistseremooniaga tähistab Ameerika Poliitika ja Majandussüsteemide Instituut (American Institute on Political and Economic Systems ehk AIPES) oma 15. sünnipäeva ning ühtlasi ka suveprogrammi lõppu, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

The Fund of American Studies, mis annab välja ka Polaki autasu, asutas 1993 aastal koostöös kahe kohaliku ülikooliga Prahasse AIPES-i. Ühes neist, Karli Ülikooli Karoliniumi saalis toimuv autasustamistseremoonia on instituudi viieteistkümnenda sünnipäeva kulminatsioon.

Üksnes sel aastal on AIPESel 146 üliõpilast 30-st erinevast riigist. Eestist on hetkel 9 õpilast. AIPES on suveprogramm poliitika ja majanduse süsteemidest Kesk- ja Ida-Euroopa ning Ameerika üliõpilastele.

Prahas sündinud Polak oli üks neist, kes aitas Teise maailma sõja ajal nurjata natside kavatsust õhkida Karli sild. Kommunistide võimuletuleku ajal põgenes Polak koos abikaasa Anna Mariaga Saksamaale ja sealt edasi juba Ameerikasse, kus temast sai edukas ärimees. Perekond Polak otsustas tagasi kodumaale naasta alles Praha Kevade ajal aastal 1968. Vašek ja Anna Maria Polak asutasid omanimelise fondi 1995. aastal, kaks aastat enne Vašek Polaki surma.