Keskfraktsiooni kuuluv Helle Kalda tuletas oma küsimuses Partsile meelde, et täpselt 17 aastat tagasi, 13. juunil 1991. aastal võttis riigikogu vastu omandireformi aluste seaduse, mille tulemusena tagastati omanikele nende vara. “Riik võttis kohustuse, et kõigil nendel üürnikel, kes elavad nendel elamispindadel, lahendatakse küsimus ära, kui nemad soovivad uut elamispinda. Pöördusime õiguskantsleri poole. Õiguskantsler oma kirjas viitab, et pöörduge majandusministri poole. Miks on lahendamata küsimus? Miks pole eraldatud raha?”

“Miks te seda küsimust lahendanud ei ole,” vastas Parts. “Kui kaua me peame taluma seda, et Tallinna linnavolikogus on keskfraktsioon, kes parseldab Tallinna linna kortereid? Miks te ei ole andnud neid kortereid nendele inimestele, kes on väidetavasti saanud kannatada omandireformi käigus? Miks majandus- ja kommunikatsiooniminister, kes on olnud majandusminister, ei ole siis seda küsimust riigi tasemel lahendanud? Kui kaua te lollitate Eesti rahvast ja lõhute seda ja räägite, et on olemas selline klass nagu sundüürnikud? Kui ma teie kohta ütlen sund-riigikoguliige, kas see kõlab hästi või? Ma olen täiesti veendunud, et Tallinna linn suudab selle lahendada kohe, kui ta tahab. Vaadake, milliseid tehinguid te seal Tallinna linnas teete! Kas teil häbi ei ole, Eesti rahva ja oma valijatega niimoodi mängida?!”

“Kui te tahate täna sellega tegeleda, siis helistage Edgar Savisaarele ja las ta tegeleb sellega.”

Marika Tuus tuletas Partsile meelde, et mõiste sundüürnik jääb kasutusele, kuna tegemist on riigi poliitilise sunni tulemusel oma enda kodus üürnikuks sattunud isikuga. Ta meenutas ka Partsile seda, et omandiõigusseadus lubas tagastada vara ka hämarate sugulustõendite korral.

Ka lisas Tuus, et Tallinn on üritanud munitsipaalehitusega leevendada sundüürnike probleemi. Tuus palus Partsil vastata küsimustele sundüürnike olukorra lahendamise kohta ilma karjumata — kui tema lastetuba seda lubab.

“Selle [sundüürnike küsimuse] eest vastutab kohalik omavalitsus — võib olla on teil midagi vastu Eesti Vabariigi tekkimisele, Eesti Vabariigi taastamisele,” vastas Parts.

Lõpetame selle sundüürnike mõiste kasutamise, samahästi võiks teid nimetada sundsaadikuteks, sõnas minister.

Heimar Lenk lisas selle peale, et kui minister nimetab saadkuid sundrahvasaadikuteks, võib ju teda ennast nimetada sundministriks.

Parts aga leidis, et sundüürnike küsimuse tõstatamine riigikogus on sama hea, kui siin arutada Tallinna auklike teede probleemi.