Riigikogu menetluses on eelnõu, millega soovitakse vabastada riigikogu liikmed kuluhüvitise maksmise aluseks olevate dokumentide esitamisest. Riigikogu liige saaks edaspidi 30% ametipalgast maksuvaba kuluhüvitisena ilma kulutusi tõendamata, teatas Eesti Maksumaksjate Liit.

Eesti Maksumaksjate Liit (EML) ei soovi seada kahtluse alla kulude hüvitamise vajalikkust, kuid peab õigeks, et rahvaesindajate suhtes kehtiksid samasugused reeglid nagu tavalisele maksumaksjale.

Nagu mistahes muu töö, nii toob ka Riigikogu liikme töö endaga kaasa teatud kulud. Riigikogu liikme poliitilise sõltumatuse tagamiseks on ka mõistetav, et parlamendisaadik peab saama teatud piirides kulude tegemist ise otsustada, ilma et ta peaks oma tegevust kooskõlastama näiteks Riigikogu juhatuse või kantseleiga.

Samas peab EML oluliseks, et rahvaesindajad oleksid eeskujuks oma valijatele ning suudaksid ka enda tööd korraldada nende samade seaduste alusel, mis nad on kehtestanud täitmiseks meile kõigile.

Tulumaksuseaduse kohaselt võib juriidiline isik teha maksuvabalt kulutusi külaliste ja äripartnerite vastuvõtmiseks kuni 2% ulatuses töötajatele makstud palkade summast, kusjuures kulud peavad olema dokumentidega tõendatud. Oma töötajate toitlustamine maksustatakse alati tulu- ja sotsiaalmaksuga. Töötaja isikliku sõiduauto kasutamist saab tööandja maksuvabalt hüvitada maksimaalselt 2000 krooniga kuus.

Kui riigikogu liikmete arvates on eelpool viidatud piirmäärad ebamõistlikult väikesed ja dokumentide esitamise kohustust peetakse mõnitamiseks, siis oleks õiglane lubada ilma dokumenteerimisnõudeta ja kõrgemas määras hüvitisi maksta ühtemoodi kõikidele maksumaksjatele, mitte ainult riigikogu liikmetele. Selline muudatus tõstaks EML arvates riigikogu autoriteeti ja usaldusväärsust.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Liit ühendab üle 2500 liikme.