Kell 12.30 saabus keisripaar Kadriorgu, Jaapani kõrgeid külalisi tervitasid riigipea Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves.

Tähelepanuväärne on see, et kas juhuslikult või mitte, aga keisrinna rõivad moodustasid sinimustvalge värvikombinatsiooni. Peas kandis ta valget kübarat sinise rosetiga, seljas oli tal valge jakk sinise vööosaga ning must seelik.

Evelin Ilvesel oli seljas valkjasroosa mantelkleit ning peakatet meie esileedil polnud.

Kõlasid Jaapani hümn ja Eesti hümn. Jaapani keiser tegi lossi ees väikse jalutuskäigu, tutvudes teda tervitama tulnud Eesti riigijuhtidega.

Kadrioru lossi ette on koondunud auvahtkond, Eesti valitsuse liikmed, Jaapani diplomaadid ja mitusada linlast. Kohal on ka Eestis elavad jaapanlased koos oma pisiperega, kellest said enne keisripaari saabumist fotograafide lemmikobjektid.

Peaminister Andrus Ansip sõnas vahetult enne Jaapani keisri saabumist Delfile, et oskab paar sõna jaapani keelt ning saab keisri tervitamisega hakkama. Valitsusliikmete seas tekitas jaapani keele oskus elavat ja lõbusat arutelu, ühise arvamuse kohaselt tuleks see küsimus esitada välisministrile. “Aga kas teie oskate,” viskas välisminister Urmas Paet kinda reporteritele tagasi.

Ajakirjanike seas läks seepeale aruteluks, mis jaapanikeelseid sõnu siis osatakse: sumo, Baruto, sushi, kamikadze, Hiroshima..