Suursaadik Marina Kaljurand murdis välja saatkonna piiramisrõngast, et anda pressikonverents „Argumentõ i Faktõ” toimetuses. Pressikonverentsi ruumis rünnati suursaadikut ning kasutati gaasi, teatas välisministeeriumi pressitalitus Delfile.

Märatsevad noored ründasid ka toimetuse ees seisvat suursaadiku autot ning sellelt rebiti jõhkralt Eesti lipp.

Riigi diplomaatilise esindaja füüsiline ründamine on enneolematu ja täiesti lubamatu tegu, mis nõuab viivitamatut tegutsemist rahvusvahelise üldsuse poolt, teatas välisministeerium.

Juhtunu näitab väga selgelt, et Vene ametivõimud rikuvad jõhkralt Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni, märkis ministeerium.

Suursaadik Marina Kaljurand ütles Eesti Raadiole, et ründajad temani ei jõudnud, kuna teda turvati. “Minuga ja kõigi teiste saatkonna töötajatega on kõik korras,” kinnitas ta. Ta täpsustas, et gaasi kasutas teda turvanud politsei ründajate tõrjumiseks.

Enne Marina Kaljuranna tänase Moskva pressikonverentsi algust ründasid hoonet Naši aktivistid, kes said kuidagi ühe akna lahti ja ronisid majja sisse, teatas Eesti Päevalehe ajakirjanik Jaanus Piirsalu Moskvast.

Naši juht Jakimenko selgitas EPL ajakirjanikule, et algul tahtsid našilased pääseda pressikonverentsile ametlikult ja rahumeelselt. Paraku hakkasid turvamehed neid takistama ja siis otsustasid aktivistid küsimusi esitama pääseda jõuga ja sisenesid akna kaudu.