Duumasaadikud soovisid veenduda, ega kuju pole olnud tükkideks lõigatud. Välisministeeriumi esindaja sõnul aga kuju alati koosnenud mitmest osast.

Kaitseministeeriumi kantsler Lauri Almann kohtus täna kaitseministeeriumis Venemaa riigiduuma saadikutega. Kohtumisel anti ülevaade sõjahaudade väljakaevamistest Tõnismäel ja edasistest plaanidest kaitseväe kalmistul. Samas avaldas Lauri Almann kahetsust, et Venemaa keeldus oma eksperdi saatmisest Tõnismäe väljakaevamistele.

„Nii sõjaohvrite ümbermatmine kui ka hauatähise teisaldamine avalikust linnaruumist sobivasse kalmistukeskkonda on täielikus kooskõlas rahvusvahelse õiguse, Eesti Vabariigi seaduste, avaliku moraali ning kristlike väärtustega, toonitas Almann.

Riigiduuma saadikutele selgitati ka seni kulgenud tuvastamistööde tulemusi ning neid teavitati, et kogu olemasolev informatsioon on avalikkusele kättesaadav.

Kantsler tänas, et duumasaadikud asetasid täna pärja pronkssõduri ausambale austades niiviisi II maailmasõjas langenute mälestust. Lisaks esitas Eesti pool Venemaa esindajatele kutse osaleda 8. mail II maailmasöja löpu tähistamise pidulikul tseremoonial.

Kaitseministeeriumi delegatsioon kinnitas, et kogu kompleks kaitseväe kalmistul valmib juunikuus, mil toimub pidulik kristlikke traditsioone järgiv ümbermatmistseremoonia.

Eesti pool väljendas lisaks muret olukorra pärast Eesti saatkonna juures Moskvas ja palus duumasaadikuid kaasa aidata selle probleemi kohesele lahendamisele ning Viini konsulaarsuhete ja diplomaatiliste suhete konventsiooni täitmisele.

Pronksmonument paigaldati eile Filtri teel asuvale sõjaväekalmistule.

Pronkssõduri senine asupaik Tõnismäe muutus möödunud nädala lõpus rahvarahutuste ja marodööritsemiste keskpunktiks, kui ala piirati taraga, et alustada säilmete otsimist ja väljakaevamist.

Reede varahommikul andis valitsus korralduse pronkskuju Tõnismäelt minema viia, tuues ettekäändeks avaliku korra tagamise vajaduse.

Tõnismäelt on seni leitud üheksa sõjahauda, neist osa asub kõnnitee ja trollipeatuse all.

Monumendi ametlik taasavamine on kavandatud 8. maile, et tähistada Hitleri-vastase koalitsiooni võitu Teises maailmasõjas.