See on küll ekslik arusaam, loomulikult me pöördusime Tallinna elanike poole, lausus Savisaar täna Keskerakonna kontoris ajakirjanikele.

“Meile tulid need rahutused sama ootamatult kui teilegi, me ei olnud informeeritud valitsuse suurejoonelistest operatsioonist,” selgitas Savisaar.

Linnapea jätkas, et pärast rahutuste puhkemist kutsus ta kohe kokku erakorralise istungi. Peale seda pöördus ta ka Kanal 2 vahendusel rahva poole. “Arutasime läbi, kuidas me hakkame linna korrastama ja koristama, kuidas me tagame ühistranspordi töö, kuidas tagame selle, et inimestel oleks siiski turvatunne tagasi. Mina andsin oma esimese intervjuu Kanal 2 kohe pärast linnavalitsuse istungit.”

Peaministriga oli Savisaarel samuti märatsemislaine esimesel ööl põhjus vestlus. “Ansip helistas mulle kella kahe-kolme paiku. Tema esimene küsimus oli, kas hommikuks saan ikka linna korda. Teine küsimus oli see, et me maksame kõik kinni. Rohkem pole meil omavahel kontakte olnud.”

Kui veel kolmapäeval rääkis Savisaar, et uue kaitseministri Jaak Aaviksooga (Isamaa ja Res Publica Liit) on võimalik asju ajada, siis nüüd linnapea enam nii ei arva.

Linnapea kohtus kaitseministriga neljapäeval pronkssõduri ümarlaual ja siis teatas Aaviksoo, et käivad ettevalmistustööd väljakaevamisteks.

“Minu isiklik arvamus on, et härra Aaviksoo valetas nii et suu suitses ja sel ajal pronkssõduri demonteerimine käis Tõnismäel täie hooga,” lausus Savisaar.

Mis puutub valitsuse tegevuse toetamisse, siis on Savisaare sõnul väga vastutustundetu minna sellega kaasa või heaks kiita, kui valitsus ajab vale poliitikat.

See, et Keskerakond kritiseerib valitsust, on Savisaare sõnul normaalne. Ta tõi näiteks ka Prantsusmaa rahutused, mil opositsioon polevat valitsusele halastanud vigadele osutamisel. “See ongi demokraatia, kui meil seda üldse on.”

Küsimusele, kas ka tema meelest tõstab Eestis pead uus fašism, vastas linnapea, et see nähtus kergitab oma pead tervel meie kontinendil “Ka Moskvas ja Euroopa Liidu riikides. Ma ei usu, et Eesti erineks selles osas üldistelt aspektidest.”