“Eesmärk on anda taas inimestele võimalus rääkida oma suu puhtaks,” lausus Savisaar Keskerakonna kontorisse kokkukutsutud pressikonverentsil.

“Anname selleks kõigile võimaluse,” selgitas Savisaar. “Kutsume sinna arvamusliidrid, nii eesti kui ka vene omad, et nad suudaksid üksteisega rääkida, kutsume sinna erinevate organisatsioonide esindajad, kes tunnevad ennast nende sündmuste keskel puudutatuna. Homme hakkame linnavalitsuses registreerima kõiki, kes soovivad osaleda.”

Savisaar ei usu, et rahvas suudab enam valitsust usaldada. “Ma arvan seda, et praegu peale mitu päeva kestnud vägivalda, kui praegu valitsus kutsuks inimesi rahulikule arutelule, ma ei usu, et see mõjuks usaldatavalt enamikule inimestele, ma arvan, et Tallinna linnavalitsusel on selleks rohkem võimalusi.”

Mida selline foorum annaks? “Ta annaks võimaluse panna paika pikaajaline tegevuskava, kuidas minna edasi, sest anname endale aru, et me elame täna hoopis teises Eestis kui see, mis oli kaks päeva tagasi, meie mõttelaad, meie paradigmad on väga oluliselt muutunud ja ma usun, et seda tajuvad kõik inimesed,” rõhutas Savisaar.

“Me peame sellest Ansipi sõjast kuidagi välja tulema,” lausus Savisaar. “Me ei looda mingit kiiret efekti, aga me teeme selle sammu, sest vaadake — viimastel päevadel on olnud võimalusi end väljendada olnud eeskätt nendel, kes tahavad laamendada. Me tahame et võimalust ennast väljendada oleks ka tavalistel normaalsetel seadusekuulekatel inimestel, kes samal ajal ei kiida heaks kõike seda, mis on viimastel päevadel toimunud.”

Väga palju on purustusi, rõhutas Savisaar ja täpsustas — väga palju on lahti kistud õmblusi, mis Eesti ühiskonda koos hoidsid.

Valitsuse teade, et 8. mail taasavatakse pronkssõduri mälestusmärk Filtri tee kalmistul on Savisaare sõnul vähim, mida valitsus praegu teha saab. “Kas sellega lepitakse või mitte, seda näitab tulevik. Ma arvan, et see samm on õige.”

Tallinna linnapea, Keskerakonna juht Edgar Savisaar lausus, et ainuke, millega peaminister Andrus Ansip viimaste päevade jooksul on hakkama saanud, on pronksmehe tõstmine mõne kilomeetri võrra Tartu poole. “Aga selle eest lõhuti maha suur osa Tallinna kesklinnast. Ja me saavutasime selle, et kui seni oli üks koht, kus Tallinna kesklinnas lilli viia, siis nüüd saab neid edaspidi olema kaks.”

Savisaare sõnul peaks valitsus kiiremas korras ärritajaid vähendama. “Üks ärritaja on telk, ma tahaks küsida, kas on ikka praegu vajalik selle üleval hoidmine, kas see aed on vajalik? Ma usun, et mida kiiremini see kõik maha võtta, seda parem.”

Ka pole Savisaarele selge, miks on Toompeal barrikaadid, eriti ärritavalt mõjuvad need tema sõnul riigikogu ees. “Kelle eest me Toompead kaitseme? Võibolla peaminister ei räägi meile kõike, võib-olla see oht on palju suurem?”

Linnavalitsus on Savisaare sõnul üritanud tegeleda tagajärgede likvideerimisega, Ta avaldas tunnustust, et koristustööd on igapäevaselt hommikuks tehtud, ühistransport toimis. Linn kavatseb sisse seada veel ka usaldustelefoni, osutada õigusabi ja koguda infot kahjude kohta jne.