“Küsimus on ju selles, et kui Tallinnas on 57 protsenti inimesi, kes leiavad, et praegu selle kuju ümbertõstmine ei ole mõistlik samm, võime sellega kaotada rohkem kui võita, siis ma arvan, et ka Ansip arvestab sellega,” nentis Savisaar täna linnavalitsuse pressikonverentsil.

“Olukorras, kus 49 protsenti inimestest on selle teisaldamise vastu, siis Tallinnas — ja ma küsisin neid arve Eesti Päevalehest järele — on see protsent veel kõrgem, tervelt 57 protsenti on eitaval seisukohal,” sõnas Savisaar.

Tallinna linnapea rõhutas, et avalik arvamus näitab pronksmehe teisaldamise ebapopulaarsust, seda enam, et see toimub kahtlasevõitu seaduse alusel, mis on riigikohtus vaidlustatud.

“Tahaks meelde tuletada, et Lihula samba mahavõtmise ajal oli Juhan Partsil seaduslik kaitse, mis tugines tervenisti kuuele seadusele.”

“Ka välismaal meie parimad sõbrad ei mõista meid selles asjas. Ma arvan, et valitsus peab väga tõsiselt kaaluma, mida ta edasi ette võtab,” nentis Savisaar.

Linnapea sõnul loodab ta dialoogile kaitseminister Jaak Aaviksooga, sest seni on tema sõnul pigem monolooge peetud.

Savisaare sõnul näitas ühine tegutsemine arengufondis, mil linnapea oli veel majandusminister ja Aaviksoo Tartu Ülikooli rektor, et nende vahel koostöö sujub.

“Ega me ei pettunud ka reedeses kohtumises,” sõnas Savisaar. “Selle kohtumise põhjal kutsus Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut kokku ümarlaua Tõnismäe monumendi suhtes, millest võtavad osa üle 30 erineva organisatsiooni.”

Savisaare sõnul lubas Aaviksoo ümarlaual kindlasti osaleda. “See on hea märk, sest alati on oluline enda positsioone selgitada ja teiste omi ära kuulata. Toimub dialoog, pole nii, et keegi istub nurgas ja ajab oma joru nagu see seni on olnud.”

Ümarlaud leiab aset neljapäeval Tallinna volikogus kell 16.

Savisaar rõhutas ka, et eristada tuleb kahte asja: väljakaevamisi ja monumendi teisaldamist. Praegu tegeletakse tema sõnul vaid esimesega.

Riik on alustanud tegevust väljakaevamistega, aga mitte monumendi teisaldamisega,” lausus Savisaar. “Seda rõhutas mulle kaitseminister ja ma juhiks tähelepanu sellele, et kui linn taotles eelnevat õiguskaitset seoses nende otsustega, siis kohus on õiguskaitse tagasi lükanud, kuna mingit otsust Tõnismäe monumendi teisaldamiseks pole ju tehtud, järelikult pole ka millegi suhtes õiguskaitset rakendada.”

“Eks see oleneb juba valitsuse tarkusest, mis edasi toimib. Kaitseminister kinnitas mulle, et väljakaevamistega alustatakse,” ütles Savisaar.