Nädalavahetusel Moskvas nähtud meeleavalduste laialipeksmine kahvatub jõuvõtete kõrval, mida rakendavad igapäevaselt oma rahva vastu Valgevene jõustruktuurid.

Sealmail võid minna vangi isegi tänaval lehelugemise või vales kohas naeratamise eest.

“Nädalavahetusel Moskvas toimunud meelavaldustele reageerisid Eesti meediakanalid esiküljeuudiste ja rohkete artiklitega,” lausus Valgevene toetusgrupi liige Krister Paris. “Suur hulk inimesi aga ei tea, et Valgevenes on sarnased jõuvõtted lausa igapäevaseks muutunud. Väiksemgi rahulolematuse väljendus võimudega — näiteks opositsiooni väljaannete avalik lugemine — võib kaasa tuua arreteerimise ning läbipeksmise miilitsajaoskonnas.”

Meeleavaldus polnud linnavõimude juures registreeritud, ent sellest hoolimata ei tulnud ükski siniste vilkuritega masin kedagi ära viima või laiali saatma. Kohaletulnud jagasid möödujatele lendlehti ja andsid ajakirjanikele intervjuusid. Ootamatult ilmus meeleavaldajaid filmima ka Vene telekanal Star, kes oli tulnud Eestisse tegema reportaaži pronkssõdurist. Valgevene-teema jättis neid külmaks, nad üritasid inimesi saada rääkima metallmehest Tõnismäel.

Küsimusele, kuidas intervjuude tegemine on õnnestunud, vastas nooruke venelannast telereporter, et hästi, nad on saanud selle materjali, mida tahtsidki.

Üritusele lisas veidi värvi ka inglise keeles sajatanud keskealine mees. “Kes teile maksab,” tahtis hallipäine isand kätega vehkides teada, kuni olukorra üle silmnähtavalt piinlikkust tundev noorem kaaslane ta edasi tiris.

Täna on Valgevene solidaarsuspäev, mida tähistatakse iga kuu 16. kuupäeval. Sellel päeval süütavad paljud inimesed üle terve maailma akendel küünla, et mälestada viimastel aastatel Valgevene diktatuuri jõustruktuuride kätetööna kadunuid või hukkunuid.

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka režiimi nimetatakse “Euroopa viimaseks diktatuuriks”, sest teisitimõtlejate suhtes on seal kasutusel eriti jõhkrad meetodid.

Valgevenes puudub meedia- ja sõnavabadus. Aktsioonide kajastamisel on vahistatud nii Valgevene kui teiste riikide ajakirjanikke. Opositsiooniliste sõnumitega ajalehti avalikult ei müüda. Riiklik Valgevene Post keeldub postiteenuse osutamisest neile ajakirjandusväljaannetele, mis on võimude suhtes kriitilised. Riiklik postiteenuste agantuur keeldub opositsioonilise sisuga lehti müümast ajalehekioskites. Samuti pole võimalik neid ajakirjandusväljaandeid trükkida ja piirivalvurid konfiskeerivad mujal trükitud tiraažid juba piiril. Eksisteerivad ainult riiklikud telekanalid.

Eelmisel aasta toimunud Valgevene presidendivalimiste tulemusi ei aktsepteerinud ükski Euroopa riik, ka mitte Eesti.

Väiksemgi rahulolematuse väljendus võimudega, võib kaasa tuua arreteerimise ning läbipeksmise miilitsajaoskonnas. Tänaseni tegutseb Valgevenes endise nime all KGB.

Pilte üritusest näed siit.