“Meie kodakondsuse seadus välistab Eesti kodakondsuse andmisele isikule, kes on tegutsenud Eesti riigi ja tema julgeoleku vastu. Leiame, et Andrei Filatov on eestivastaseid propagandarünnakuid toetades just nimelt seda teinud,” vahendab Postimees pöördumist.

IRL juhib Ansipi tähelepanu DVD-filmile “Eesti — ajaloo risttee”, mille tootmisele on filmi autorite sõnul kaasa aidanud Vene Föderatsiooni suursaadik Eesti Vabariigis Konstantin Provalov ning Savisaare toetusel Eesti kodakondsust taotlev Andrei Filatov.

“Nn õppefilmis käsitletakse muu hulgas aastatel 1941-1944 toimunud sündmusi kui Eesti kodusõda Eesti Vabariigi natsismist vabastamise eest. Lisaks sedastab film vaatajatele meeleolusid tänasest Eesti Vabariigist kui “vabastajate” ja “natslike” rahvuslike jõudude vahelisest sõjatandrist, kus rahvusvähemused tallatakse jalgade alla. Filmis kommenteerib Eesti lähiajalugu väga tendentslikult ka Nõukogude Liidu sõjakangelane Arnold Meri.”

Peamiselt 1941.–1944. aastate Saksa okupatsiooni Eestis käsitleva teose autorid sõnastavad kohe filmi algul selle mõtte nii — kuna Eesti poliitikud ei ole võimelised sõja tulemusi muutma, on siin lahti läinud ulatuslik ajaloovõltsimise kampaania.

Üheks jõhkraimaks valeks nimetas kahekordse peaminister ja ajaloolane Mart Laar filmis kõlavat sõnumit, et 1941.–1944. aastatel mahalastutele kaikus käsklus “tuld” eranditult eesti keeles, “uute ja huvitavate faktidena” leidis Laar filmist, et Eestis tapeti Saksa okupatsiooni aastatel 125 000 inimest ning et just sakslased hävitasid Narva.

IRL juhib Ansipi tähelepanu ka asjaolule, et kaitsepolitsei on tänavuses aastaraamatus Severstaltransi tegevust käsitlenud Eesti julgeolekuriskina. Andrei Filatov on Vene naftatransiidifirma Severstaltrans tegevjuht ja üks osanikke.