Saatelõigu näol oli tegemist idamaa köögitraditsioonide tutvustamisega otsesaates, selgitas ETV pressiesindaja Delfile. Jaapanis on seda toitu valmistatud aastasadu ja üle maailma jaapani restoranides külastaja silme all samuti juba kümneid aastaid serveeritud. Eksperiment saates “Paar” oli tehtud televaatajate soovil ja valikul.

“ETV ülesandeks on rahvuskultuuri edendamise ja jäädvustamise kõrval ka teiste rahvaste elustiilide ja kultuuritavade tutvustamine,” ütles ETV juhatuse esimees Ainar Ruussaar. “Idamaine köök on eestlase jaoks mitte ainult maitsev, vaid ka huvitav. Niimoodi valmistati roogasid tuhandeid aastaid tagasi ja valmistatakse ka praegu kõigis idamaade ja nüüd ka Euroopa riikides. Kas nüüd hakkavad loomakaitsjad jaapani, tai ja prantsuse kööke sulgema?”

Ruussaar märkis, et ta ise on söönud elusaid austreid ja määrinud Ruhnu saarel koos isaga elusale angerjale kohalike õpetust mööda soola peale. “Lisaks olen kuulnud, et Eestis tapetakse siga nii, et ta sureks aeglaselt, et veri välja voolaks.”

“Maailmakuulus telekanal ARTE näitab kogu maailmas, ka ETV-s, filme meie mõistes primitiivsetest loodusrahvastest, kes kisuvad sitikatel enne söömist koivad küljest ja pilluvad elusaid madusid lõkkesse. Taolisi loodusrahvaste elustiile tutvustavaid filme on huvitav jälgida ja Euroopa telekanalid näitavad neid hariduslike programmidena,” rääkis Ruussaar.

“Muidugi võib jõuda absurdini ja süüdistada kõiki elusa vähi keevasse vette pistnud eestlasi loomapiinamises,” lisas ta. Ruussaare sõnul on kahjuks tänavad hulkuvaid ning abituid loomi täis, kuid siin ei ole kuus aastat tegutsenud loomakaitsjate jõupingutustel paraku erilist edu olnud.

Eesti Televisioon palub vabandust kõigilt vaatajatelt, keda kõne all olev saatelõik häiris. Probleemi arutelu jätkatakse järgmise nädala otsesaates “Paar”, kuhu on kutsutud nii loomakaitsjate esindajad kui ka jaapani kultuuriruumi eksperdid.