Suurbritannia kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsog prints Philip saabusid Eestisse neljapäeval kella 12.30 paiku.

Kuninglikul paaril olid lennuväljal vastas Briti suursaatkonna töötajad eesotsas suursaadik Nigel Haywoodiga. Pärast tervitustseremooniat lahkus autokolonn lennuväljalt, võttes suuna Kadriorgu.

Kuninganna ootus Kadrioru lossi ees algas 40 minutit enne Tema Majesteedi saabumist.

Kell 12.20 lõppes ajakirjanike akrediteerimine — täpsemalt öeldes kottide ja taskute läbikobamine. Umbes samal ajal astub laisa sammuga turvaväravate kõrvalt läbi mustas nahkjopes Edgar Savisaar, käed taskus.

10 minuti hiljem saabub viksis mustas mantlis peaminister Andrus Ansip, kaval pilk silmis.

12.45 rivistab valitsus end punase vaiba äärde üles. Hetkeks tekitab elevust vastne keskkonnaminister Rein Randver, kes Repsi valjuhäälse naljatuse kohaselt kippuvat vägisi [Villu] Reiljani kohale.

Saabuvad ka Briti suursaatkonna esindajad, koos nendega ilmub hoovile veidi britilikku erksat kübaramoodi. Kõigi Eesti valitsuse daamide juuksed on sügistuultele valla.

12.54. Ootus muutub pinevamaks. Juba sõidab mööda esimene julgestusauto. Mustad helikopterid teevad taevalaotuses üha väiksemaid tiire, mis sunnib riigikogu esimeest Toomas Varekit mureliku näoga sombust taevasse seirama. Kadrioru park, kuhu köie taha on kogunenud vaevalt poolsada inimest, on hetkeks vaikne. Tunda on mädanevate lehtede uinutavat aroomi.

Ja siis läheb lahti.

Kell 13.00 astuvad presidendipaar Toomas Hendrik ja roosas kostüümis Evelin Ilves Kadrioru lossi trepile tervitama oma esimest väliskülalist.

13.03 keerab kuninganna korteež lossis ette. Uks avatakse ja uskumatult nääpsuke üldise sügiskollase miljöö taustal erakordselt värskena mõjuvas erk-helesinises kostüümis daam, peas punase roosiga kübar, astub välja. Ja naeratab suunurkadega.

Eesti presidendipaar astub vastu teda ja prints Philipit tervitama. Ilvese rind paisub uhkusest, kui ta tutvustab kuninganna auvahtkonda. Naeratus kuninganna huultel aga ei kustu pea viivuksi.

Kadriorus andis Elizabeth II Eesti riigipeale üle Briti teenetemärgi — Bathi ordeni rüütli suurristi.

Bathi ordeni asutas kuningas George I 1725. aastal.

Ordenil on kolm klassi: I klass ehk rüütli suurrist (Knight Grand Cross), II klass ehk komandöririst (Knight Commander) ja III klass ehk kaaslaserist (Companion).

Ordeni moto on ladinakeelne “Tria juncta in uno”- kolm ühendatud ühes.

Ainult Ühendkuningriigi ja mõnede Rahvaste Ühenduse riikide kodanikud tõusevad Bathi ordeni esimese või teise klassi omistamisel rüütliseisusse ja võivad sealhulgas oma nime eest kasutada rüütliseisuse tunnust Sir/Dame.

Elizabeth II ja Edinburghi hertsog kinkisid Toomas Hendrik Ilvesele ja proua Evelin Ilvesele kristalse veinikannu, millele on graveeritud kuninganna monogramm, teatas Delfile Briti saatkonna pressiesindaja.

Eesti riigipea andis Tema Majesteedile Maarjamaa Risti keti. Eesti riigipea kinkis kuningannale Anu Raua gobelääni “Mereriik”. Presidendi kantseleis tehti ka ühispilt ja kuninganna Elizabeth II tegi sissekande auraamatusse.

Ilves annab õhtul kõrge külalise auks õhtusöögi Mustpeade Majas. Kuninganna on aukülaline ka Briti saadiku vastuvõtul, kuhu on kutsutud Eesti-Briti suhetes olulist rolli mänginud kultuuri- ja ühiskonnategelased.