Ka ei soostu linnapea selgitama, mis oli reisi maksumus ja miks viibiti sihtkohas nädalasest komandeeringust maksimaalselt kahel päeval, lisades nõnda õli tulle kahtlustele, et tegemist oli suures osas puhkusereisiga linnaelanike kulul, kirjutab Lõunaleht.

Vaid kakskümmend minutit pärast seda, kui LõunaLeht saatis Võru linnapeale Ivi Eenmaale terve rea konkreetseid küsimusi saladusliku Bulgaaria-visiidi ja selle maksumuse kohta, järgnes linnavalitsusest pressiteade, et linnapea allkirjastas Bulgaarias koostöökokkuleppe.

Mitu linnavolinikku olid allkirjastatud leppest LõunaLehelt kuuldes jahmunud. „See on täiesti absurd ja lubamatu isetegevus, võimupiiride ületamine!” on linnavolinik Tõnu Kulla (esindab sotsiaaldemokraate) karm hinnang.

Ka Isamaaliidu fraktsiooni esimehe Andres Kõivu sõnul on tegemist lubamatu anarhiaga. „Volikogu kompetentsis peaks ikka olema otsustada, kas on mõttekas saata kulukas delegatsioon nädalaks kuhugi Bulgaariasse — et kas ja mis tõuseb sellest tulu Võru linna rahvale?” küsib ta. „Millest tingituna sõitsid linnapeaga kaasa just need väljavalitud ametnikud, aga samas on linna palgal inimesed, kel välissuhtlus on otseseks töökohustuseks?

„Täna sõidab linnapea linnavolinikke informeerimata delegatsiooniga nädalaks Bulgaariasse, järgmine kuu otsitakse sõprussuhteid juba mõnes järgmises sooja kliimaga riigis…,” jätab Kõiv irooniliselt otsad lahtiseks.

Samuti on linnapea käitumist tauninud volikogu Rahvaliidu fraktsiooni esimees Kalev Ottis, kelle hinnangul tuleks valitsuse soov uutest sõprussidemetest tuua ikka kõigepealt volikogu ette — et misjaoks ja mis eesmärkidel. „Selline on ikka väga taunitav tegevus, et linnavolinikke ei informeerita nii olulistes küsimustes,” väljendas Ottis oma nördimust.

Isegi koalitsiooni üks võtmefiguure linnavolikogu esimees Tõnu Anton (Keskerakond) kinnitas eelmisel nädalal LõunaLehele, et linnapea sõitis Bulgaariasse vaid tutvumisvisiidile, ja enne kui küsimusega volikogu ette tulla, tuleb pidada läbirääkimisi. „Ei ole ju mõtet ju tuua nii küsimust volikogu ette, et kas me tahaksime Bulgaariasse sõpruslinna — meil peab olema ju millelegi tugineda,” arutles Anton. Nüüd on ilmselt juba allkirjastatud koostöölepe üllatuseks temalegi.