Angelit ajendasid avaldust kirjutama kahetsusväärsed juhtumid paraadil osalejate vastu, teatas klubi Delfile.

“Olukord, kus mune, kive ja pudeleid loobitakse Tallinna vanalinna tänavatel olevate inimeste sekka, on ületanud igasugused mõistuslikud piirid. Taolist situatsiooni ei kohta ei Rootsis, USAs, Inglismaal ega ka mõnes muus vaba ühiskonnaga riigis. Oma veendumusi ei ole õige väljendada füüsilise vägivallaga, seda enam et rongkäiguga kutsuti inimesi üles tolerantsusele, mitte vaenu ja vihkamise õhutamisele,” ütles Angeli tegevjuht Reimo Mets.

Angel palus oma avalduses politseil tuvastada isikud, kes ründasid erineval moel paraadil osalejaid. Isikutest, keda Angel oma avalduses kirjeldas, on politsei tuvastanud vähemalt kaks. Politsei on lubanud need isikud vastutusele võtta seaduses sätestatud korras. Politsei kinnitas ka, et on tuvastanud vanema naisterahva, kes on jäädvustatud munade loopimisel Delfi internetiportaalis avaldatud fotol ning kes lennutas muna Angeli dragqueen‘ide poole.

Angel on esitanud politseile kokku kolm avaldust, mis viitavad mitmele erinevale diskrimineerimisjuhtumile seksuaalse sättumuse tõttu. Neist kaks on tänaseks menetlusse võetud.

Viimati ründas Angelit iiri poismeeste kamp, kes tiris majalt maha Angeli lipu ja vikerkaarelipu ning lubas maja põlema panna. Iirlased olid sama teoga varem hakkama saanud Dublinis. Et sündmus toimus ajal, mil Angel polnud avatud, ei saanud asjast teada ka Angelit turvav firma.

Politsei aga ei pidanud Sauna tänaval toimunud vandaalitsemist märkimisväärseks ega tulnud lihtsalt kohale. Mets peab politsei käitumist äärmiselt ebaprofessionaalseks ja lubamatuks. „Eestis kehtiva seaduse kohaselt on politsei esmane kohus tagada isikute s.h ka juriidiliste isikute turvalisus ning võtta vastutusele need, kes kehtivast korrast kinni ei pea. Politsei võiks hakata aru saama, et ka vähemusi tuleb kaitsta ning seda mitte ainult paraadi raames, vaid igapäevaselt,” rõhutas Mets.

Mets osutab, et mujal maailmas on politsei üks esimesi ja olulisemaid organisatsioone, kes geiparaadi rongkäigu avab, Eestis hoidub politsei sellistest teemadest paraku kaarega eemale.