20. — 22. septembril korraldatakse rida erinevaid aktsioone, mis tipnevad 22. septembri õhtuks kavandatava massimeeleavaldusega Toompea lossi ees ning rongkäiguga Tõnismäele, et nõuda Tallinna linnavalituselt ja Eesti valitsuselt Tõnismäel asuva nõukogude pronkssokupandi kuju teisaldamist, on kirjas Delfile saadetud teates, millele on alla kirjutanud Kodanikealgatused Alati Ustav ja Eesti Rahvuslik Liikumine.

Meeleavalduse korraldajad taunivad, et pronksmehe pooldajad levitavad jutte, nagu tõstaks Eestis pead fašism ja rikutaks slaavi rahvuste inimõiguseid.

Ka pole monument püstitatud Teises maailmasõjas langenute mälestamiseks, vaid otseselt Eesti vägivaldse okupeerimise ja eestlaste kallal kordasaadetud kommunismikuritegude ülistamiseks püstitatud ausambaga, leiavad korraldajad.

ETV/Foorumi 24. mai küsitluse põhjal toetab ligi 70% Eesti elanikest pronkssõduri teisaldamist. Samas on erinevad instantsid küsimust otsustusvõimetult ühest käest teise loopinud.

Punaveteranid seevastu kavatsevad meenutada Tallinna hõivamist Nõukogude armee poolt Siselinna kalmistul toimuva üritusega.

Tallinna Teisest maailmasõjast osavõtnute seltsi presiidium ja Eesti vabariigi veteranide organisatsioonide liidu presiidium otsustas viia kõik 22. septembrile pühendatud üritused läbi kalmistul asuva tundmatu sõduri monumendi juures.

Teisest maailmasõjast osavõtnute seltsi juht Vladimir Metelitsa põhjendas otsust sooviga säilitada kodurahu ning Tallinna ja kogu Eesti elanikkonna meelerahu, ühtlasi kutsuvad veteranide organisatsioonid selle kavaga ühinema ka kõiki teisi.

Nõukogude armee jõudis 22. septembril Tallinna, kui linnas saksa sõjaväeosi enam polnud ning Pika Hermanni tornis lehvis Eesti rahvuslipp.