Äravõetud juhiluba saadetakse selle väljastanud riigi vastavale ametiasutusele koos seletuskirjaga tagasi ning pettusega juhiloa duplikaadi saanud omaniku suhtes algatatakse valeandmete esitamise eest juhiloa duplikaadi taotlemisel kriminaalasi, teatas autoregistrikeskus (ARK).

Viimase aasta jooksul on kriminaalasi algatatud umbes 40 juhti suhtes. Mitmed süüdlased on oma karistuse juba kätte saanud. Näiteks määrati ühele kodanikule lisaks trahvile joobes juhtimise eest Soomes ka 3500-kroonine trahv Eestis kohtu poolt, lisandusid kohtu menetluskulud 4500 ja kohtu poolt määratud kaitsja õigusabi kulud 3741 krooni.

Välisriigis juhiloast ilmajäänud isikul oleks õigem siiski oma seadusejärgne saatus võimalikult kiiresti selgeks teha. Esmalt tasuks sõiduki kinni pidanud ja joobe tuvastanud politseinikult järele pärida, mis seaduserikkujat ees ootab ehk teisisõnu, kui kohapeal trahvi ei määrata, siis kus ja millal seda tehakse, mis aja jooksul ning kellele ja mil moel peab trahvisumma tasuma. Ja lõpuks, kuidas juhiloa kätte saab.

Viini 1968. aasta teeliikluse konventsiooni kohaselt on kokkuleppeosalise riigi pädeval asutusel õigus võtta rikkumise korral ära juhiluba ja hoida seda kinni kuni äravõtmise tähtaja möödumiseni või juhi riigist väljasõidu ajani, sõltuvalt sellest kumb tähtaeg saabub varem.

ARK-i eksamiosakonna juhilubade ja ametikoolituse talituse juhataja Feliks Unduski sõnul on riikide praktika juhiloa äravõtmisel ja selle tagastamisel erinev. “Reeglina juhiluba riigis, kus rikkumine toimus, ei tagastata, vaid saadetakse loa väljaandjale- Eesti juhiloa omanike korral seega ARK-le,” ütles Undusk.

Soomes ja Lätis näiteks ei anta kuni karistusotsuse tegemiseni asemele ka ajutist juhtimisõigust tagavat dokumenti. Tuleb juhiloaga sõber või abikaasa rooli panna või lasta auto parklasse paigutada.

Soomlased lasevad küll juhiloata jäänud välismaalasel trahvi tasumata riigist lahkuda, kuid tähtajaks trahvi maksmata jätmisel peetakse võlgnik järgmisel Soomest lahkumisel piiril kinni. Leedus aga antakse ajutine juhiluba, millega tohib sõita vaid Leedu territooriumil.