Neljapäeval Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) puhkealal Ida-Virumaal Kauksis seadsid end sisse ministeeriumiametnikud ning nende pereliikmed — kokku ligi 300 inimest –, et pidada reedeni kestvaid suvepäevi, mida ministeerium ametlikult küll suveseminariks nimetas, kirjutab Postimees.

Iisaku vallavalitsus, kes on oma territooriumil välja kuulutanud totaalse metsaminekukeelu, andis kohalikule keskkonnaametile vastu tulles välja eriloa, mille järgi võis ministeerium seal oma üritust korraldada.

Vallavanem Avo Kiir ütles, et kui RMK lubab keskkonnaametnikke enda puhkealale, siis ei näe temagi selles probleemi. RMK ise on keskkonnaministeeriumi haldusalas olev asutus.

Kiire sõnul kukkus vallavalitsuse määrus, millega metsaminekukeeld kehtestati, veidi vildakas välja.

“Tegelikult ei olnud mõte selles, et inimesed ei tohi praeguse palavaga Peipsisse ujuma minna — see oleks ju absurd. Aga RMK ilmselt ei suutnud kontrollida ja pani oma puhkealad kinni,” ütles Kiir. Ta lisas, et järgmisel korral võetakse randa mineku võimaluse säilitamine keelu kehtestamisel arvesse.

Vaatamata sellele tegi vallavalitsus erandi vaid keskkonnaministeeriumile ning tavapuhkajaile jäävad RMK puhkekohad praegu ikkagi suletuks.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Agnes Jürgens ütles peo eel, et tuleohutuse eest võtab vastutuse enda peale kohalik keskkonnateenistus, kes peab tagama sõidukite ohutu parkimise ning jälgima, et ei süüdataks lõkkeid ning et inimesed ei läheks puhkealalt välja metsa. Ta rõhutas, et ürituse korraldamiseks saadi eriluba vallavalitsuselt.