Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi kinnitas Eesti Päevalehele, et Reformierakond pole koalitsioonis ministrite välja vahetamise osas nõudmisi esitanud, vaatamata sellele, et poliitilistele pingetele oleks mõni tagasiastumine praegu suureks leevenduseks.

“Mõistagi on ministrite tagasiastumise algatus efektiivne juhul, kui see tuleb Isamaaliidult ja Mõõdukatelt endilt. Vastasel korral tekitaks see pingeid juurde,” ütles Ligi.

Kui Isamaaliidult tuleb ettepanek Jürgensoni ja Mõõdukatelt Pärnoja väljavahetamiseks, ei saaks Ligi sõnul välistada ka mõne Reformierakonna ministri väljavahetamist.

“Võimalus on kasutada koalitsioonilepingut, mille järgi tuleb liita teede- ja sideministeerium ja majandusministeerium,” väitis ühe koalitsioonierakonna juhtpoliitik Postimehele. “Sel juhul oleks lahendatud kahe kriitikasohu vajunud ministri — Jürgensoni ja Pärnoja — küsimus ning ebapopulaarsuse paine kogu valitsuse üle nõrgeneks kohe.”

Samas peavad mitmed poliitikud ülimalt ebatõenäoliseks, et valitsusremont saab toimuda mingil muul alusel kui vahetades võrdselt välja ministreid kõigist kolmikliidu osapooltest.

Isamaaliidu peasekretäri Andres Ammase sõnul ei usu ta, et valitsus hakkaks ühtegi ministrit vahetama surveseisundis. “Pigem arutletakse rahulikult, kas on mõistlik muutumatult valitsusaja lõpuni jätkata või on mingil hetkel otstarbekas muudatusi teha,” selgitas ta.

Ammas tunnistas, et erakonnas on siiski poliitikuid, kes peavad otstarbekaks Jürgensoni väljavahetamist.

Mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv ütles, et kui ministrite vahetus tuleb, siis otsustab koalitsioon seda ühiselt ja teeb seda iseseisvalt.

“Opositsiooni populistlike käikudega kindlasti kaasa ei minda. Nii palju on meil poliitilist haridust ja võimet vastu pidada igal juhul,” märkis Kõiv Eesti Päevalehele. “On selge, et kui midagi toimub, siis peab see toimuma kas jaanipäevaks või see teema tõstatub uuesti sügisel.”

Kõivu sõnul tahavad Mõõdukad endale eelkõige selgeks teha pingete allikad.

Kõivu sõnul pole Pärnoja tagasiastumine hetkel aktuaalne hoolimata avalikkuses tema vastu esitatud süüdistustest. “Mõõdukate juhatus koguneb taas järgmisel esmaspäeval, kuid ei Pärnoja tagasiastumine ega valitsusremont üldiselt päevakorras pole,” märkis ta.

President Lennart Meri teatas esmaspäeval Eesti Päevalehele, et vigu teinud ministrid peaksid kiiresti oma kohad loovutama pädevamatele, et Eesti ei vajuks enne Euroopa Liidu ning NATO lävepakku jõuetult kokku. President märkis, et mida kiiremini valitsusremont aset leiab, seda suuremad on praeguse koalitsiooni väljavaated järgmistel parlamendivalimistel.