“Tulviste on meile kindlasti kõvem konkurent kui Kelam,” tunnistas Reformierakonna presidendikandidaate, parlamendiliige Toomas Vilosius Postimehele. “Tulviste on tegija.”

Tartu volikogu esimehe ja ülikooli endise rektori Tulviste toetus Isamaaliidu presidendikandidaadina on laiem vaid Tartu piirkonna omast, tõdes erakonna peasekretär Andres Ammas. Ammas hindab Kelami ja Tulviste rebimist tasavägiseks.

Mõne Isamaaliidu juhatuse liikme hinnangul suurendab Tulviste võiduvõimalusi 14. aprillil koguneval erakonna suurkogul akadeemilisuse kõrval kindlasti see, et temas nähakse alternatiivi järjest ebapopulaarsemaks muutuvale keskvõimule. Nimelt keskvõimu osaks peavad paljud Kelamit.

“Elanikkonna ja valijameeste küsitlemine on näidanud, et Kelami võimalused kõrged ei ole,” tunnistas ka sotsioloog Juhan Kivirähk.

Ammas aga pidas Tulviste ja keskvõimu vastandamist ebaõigeks. “Küll aga on mitmed meie erakonnakaaslased arvamusel, et Tulvistel oleks lihtsam saada toetushääli valijameestelt, kes ei ole end poliitiliselt määratlenud ja keda häirib presidendivalimiste politiseeritus,” märkis ta.

Isamaaliidust võib tulla veel presidendikandidaate: näiteks Matti Päts, riigivanem Konstantin Pätsi pojapoeg. Tema oleks protestikandidaat nendele, keda ei rahulda valik Kelami ja Tulviste vahel.

“Päts ei kannaks toetust välja, Tulviste aga kannaks,” kommenteeris sotsioloog Kivirähk. Kivirähk ei imestaks siiski, kui tuleks välja veel mõni kandidaat, kellest pole üldse räägitud: “Näiteks Mõõdukate ridadest Lauristin või Ilves.”

Praeguses poliitilises situatsioonis mõõdukat kabinetiremonti ning teede- ja sideminister Jürgensonilt ja majandusminister Pärnojalt portfelli võtmist pooldav Tulviste on kinnitanud, et suhtub presidendivalimise maratoni tõsiselt.

Postimees märgib juhtkirjas, et Peeter Tulviste kandideerimine Riigikogu aseesimehe Tunne Kelami vastu Isamaaliidu presidendikandidaadi valimisel tähendab Isamaaliidule tervikuna ja peaminister Mart Laarile eriti mängu tulega. See võib Postimehe hinnangul hea õnne korral Isamaaliidu mainet parandada, kuid paneb tõsisele proovile Isamaaliidu ja võibolla ka kogu valitsusliidu ühtsuse.