“Meie verevarud on väga kriitilises seisus. A, B ja 0 reesusnegatiivse, veregrupi varud on alla 40% vajalikust normist. AB reesusnegatiivse veregrupi varu on hetkel alla 10% vajalikust normist,” ütles Põhja-Eesti Verekeskuse tootmisjuht Erna Saarniit.

Suur nõudlus antud veregruppide osas on kestnud juba mitu nädalat ning vaatamata doonorite aktiivsusele ja abivalmidusele jäävad verevarud haiglate nõudlusele tugevasti alla. “Enne jaanipäeva on piisavate verevarude tagamine alati raske. Hetkel püsib defitsiit kõikide veregruppide osas,” lisas Saarniit.

Verekeskuse külastamiseks tuleks varuda umbes tund aega, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit. Vereloovutaja peab olema terve, puhanud ja söönud, 18-60-aastane ning kaaluma üle 50 kilo. Doonor ei tohi põdeda viirushaiguseid ega tarvitada ravimeid.

Vereloovutusele tulles tuleb alati kaasa võtta fotoga isikuttõendav dokument. Meestel peab olema eelnevast vereloovutusest möödunud vähemalt 60 ja naistel 90 päeva.

Põhja-Eesti verekeskus ootab doonoreid Tallinnas Ädala tänav 2 kolmapäeval kuni kella 18.30-ni ning 22. juunil 8.00-15.30.