Suursaadik Hans Glaubitz läheb nüüd kaheks aastaks peakonsulaati Montreali, Kanada Quebeci provintsis, kirjutab Postimees.

Hollandi ajalehe NRC Handelsblad andmetel ahistati kuubalast Tallinna tänavatel pidevalt.

Hollandi välisministeeriumi personaliteenistus on homoseksuaalse suursaadiku saatnud Tallinna lootuses, et valdavalt luterlik Eesti ja ELi liige käitub samade normide järgi nagu naaberriik Soome.

Isiklikus selgituses rõhutab Glaubitz, et eestlased pole üldiselt pahatahtlikud: ametlikul tasemel on tema partnerit hästi koheldud.

“Ühiskond ei ole kaugeltki mitte valmis aktsepteerima kahe mehe, seda enam, kui üks neist on tumedanahaline, partnerlust,” ütles Glaubitz.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste sõnul on kahetsusväärne, kui tänaval on saatkonnatöötajaga midagi juhtunud. “Kahjuks ei saa me midagi teha halbadele juhtumitele tänaval. Olen siiski üldiselt veendunud, et enamik eestlasi on meeldivad ja tolerantsed,” ütles Halliste.

USA Tallinna saatkonna raporti järgi on alates 2005. aasta septembrist neonatsid ja skinheadid mitu korda rünnanud mustanahalisi saatkonnatöötajaid.