Siseministeerium teatas pressikonverentsil, et reedest alates on keelatud Tõnismäel asuva pronkssõduri juures igasugused kogunemised. Politseiameti peadirektor Raivo Aeg lausus, et sealhulgas on keelatud ka igasugused piknikud ja lillede istutamised.

„Eile, 25. mai õhtul arutati valitsuskabineti nõupidamisel Tõnismäel toimuvaid sündmusi ning leiti, et on otstarbekas teha politseile ülesandeks ööpäevaringne kohalolek ja avaliku korra tagamine,” sõnas siseminister Kalle Laanet. Küsimus pole pronssõduri valvamises, vaid just avaliku korra tagamises, lisas ta. Vastavalt avaliku koosoleku seaduse paragrahvile 2 mõistetakse avaliku koosolekuna väljakul, pargis, teel, tänaval või muus avalikus kohas vabas õhus korraldatavat koosolekut, demonstratsiooni, miitingut, piketti, religioosset üritust, rongkäiku või muud meeleavaldust.

Nimetatud seaduses on keelatud korraldada avalikku koosolekut, mis õhutab rahvuslikku, rassilist, usulist või poliitilist vihkamist, vägivalda või diskrimineerimist ühiskonnakihtide vahel. Üks seadusepunkt sätestab avaliku koosoleku korraldamise keelu, kui koosolek õhutab rikkuma avalikku korda või riivab kõlblust.

Keelu eesmärk on maandada tekkinud pingeid ning anda aega olukorrale rahumeelne lahenduse leidmiseks, selgitas Laanet.

Raivo Aeg lausus, et Tõnismäel käia, lilled käes, loomulikult võib, ent kui need õied asetatakse sinna või oma tegevusega avaldatakse meelsust, mis käib vastu avaliku koosoleku seadusele või siseministri korraldusele, võetakse isik vastutusele.

Siseminister ütles, et korraldus puudutab mälestusmärgi lähiümbrust, sealhulgas ka rahvusraamatukogu esist.

Neljapäeva, 25. mai, õhtul arutati valitsuskabineti istungil Tõnismäel toimuvaid sündmusi ning leiti, et on otstarbekas teha politseile ülesandeks ööpäevaringne kohalolek ja avaliku korra tagamine. Alates 25. mai õhtust kella üheksast on Tõnismäel tagatud politsei kohalolek, mis kestab korralduse muutmiseni.