Eesti Rahvusliku Liikumise korraldatud pronkssõdur Aljoša vastase meeleavaldusega nõuti kuju teisaldamist Tallinna kesklinnast mujale.

Üritus möödus üldiselt rahumeelselt, välja arvatud mõned rüselemised ja teravad sõnavahetused eri arvamusega inimeste vahel. Üks noormees püüdis rohelist kõit ümber skulptuuri kaela panna, politseinikud võtsid talt köie ära. Paar miitingule ilmunud agressiivset pronkssõduri pooldajat oli politsei sunnitud ka minema toimetama.

Vladimir Lebedev seisis meeleavalduse toimumise ajal pronkssõduri kõrval ja muigas, pärast ametliku osa lõppu andis intervjuusid erinevatele telekanalitele.

“Nagu 9. mai sündmused kujukalt tõestasid, on võimud oma tegevusetusega ja alandliku suhtumisega riikluse vaenlastesse taganenud viimase piirini. Rahvas peab sellisele käitumisele ütlema kindla ei,” märkisid meeleavalduse korraldajad Tiit Madisson ja Aavo Savitsch.

Politsei teatas reedel, et nagu iga avaliku koosviibimise puhul, on keelatud rahvuslikku vaenu õhutavad üleskutsed, alkoholi tarvitamine, vägivald, natsisümboolika kasutamine ja muud korrarikkumised. Ühtlasi kutsus politsei miitingulisi mõistlikkusele.

Delfi ei märganud rahvakogunemisel ühtki rahvuslikku vaenu õhutavat üleskutset, alkoholi tarvitamist ega natsisümboolika kasutamist.