“Meie, allakirjutanud, kes me võtsime aktiivselt osa iseseisvumisliikumisest 1980-ndail aastail, deklareerime, et loodava Eesti Rahvusliku Liikumise auasjaks saab Tõnismäel paikneva punamonumendi kõrvaldamine. Aeg on näidanud, et võimudel selline tahe puudub. Lubame, et punast okupatsiooni sümboliseerivat monumenti järgmise Eesti vabariigi aastapäeval Tõnismäel enam ei ole,” lubavad Liim, Madisson, Saar ja Savitsch.

Ka Isamaaliidu liikmed on pronksmehe vastu. „Pronkssõdur on maamärk neile, kes Eesti pealinna südames soovivad avaldada meelt Eesti iseseisvuse vastu,” ütles Isamaaliidu linnavolinik Tarmo Kruusimäe, andes möödunud nädalal Tallinna linnavolikogu menetlusse eelnõu, et pronkssõdur viidaks Tõnismäelt mujale. „Seejuures on eriti kahetsusväärne, et üles ässitatakse uus põlvkond, kes võibki hakata arvama, nagu oleks 1944. aastal toodud Eestisse vabadus ja kirjaoskus.”

Isamaaliit on seisukohal, et keset Eesti pealinna seisev pronkssõdur — heroiseerides Eesti teistkordset okupeerimist N. Liidu poolt 1944. aastal — ei sobi kokku iseseisva riigi olemusega.

Juba 1996. aasta mais, pöördusid Eesti Õigusvastaselt Represseeritute Liit Memento ja veel kümme ühendust Tallinna toonase linnavalitsuse poole, protestides Tõnismäel seisva pronksist monumendi vastu.