Isamaaliit on seisukohal, et keset Eesti pealinna seisev Pronkssõdur, mis heroiseerib Eesti teistkordset okupeerimist Nõukogude Liidu poolt 1944. aastal, ei sobi kokku iseseisva riigi, Eesti Vabariigi olemusega, teatas fraktsioon Delfile.

„Kõnealune monument tema praegusel asukohal on kõige otsesem irvitus Eesti riikluse üle. Pronkssõduri jätkuv viibimine Tallinna südalinnas suurepärase võimaluse igasuguste provokatsioonide korraldajatele,” leiab Isamaaliit.

„Pronkssõdur on maamärk neile, kes Eesti pealinna südames soovivad avaldada meelt Eesti iseseisvuse vastu,” ütles linnavolinik Tarmo Kruusimäe, kes andis volikogule üle monumendi teisaldamist taotleva eelnõu. „Seejuures on eriti kahetsusväärne, et üles ässitatakse uus põlvkond, kes võibki hakata arvama, nagu oleks 1944. aastal toodud Eestisse vabadus ja kirjaoskus.”

Kruusimäe hinnangul tuleks pärast punamonumendi Tõnismäelt äraviimist säilitada Endla, Toompuiestee ja Tõnismäe tänavate vaheline ala haljasalaks korrastatuna.

„Kas ja mida Pronkssõduri asemele püstitada, las see jääda järeltulevate põlvede otsustada,” sõnas Kruusimäe. „Vaidlused ala tuleviku osas ei tohi varjutada põhilist — pronkssõdur Tõnismäelt mujale!”