Soome tööle minekuks pole enam vaja tööluba, samal ajal plaanib Soome hakata nõudma võõrtöötajate registreerimist, et oleks selge ülevaade, kui palju ja millistest riikidest Soome tööle tullakse, vahendab ETV24 “Aktuaalse kaamera” uudist.

Kui seni nõuti eestlastelt Soome tööle minnes tööluba, siis edaspidi aitab sellest, et on olemas töökoht. Soome tööministri Tarja Filatovi sõnul on tööd Soomes piisavalt, eriti napib ehitustöölisi. Tööjõu vaba liikumise piiramine ka edaspidi oleks tema sõnul mõeldamatu.

“See otsus tehti tegelikult 2001. aastal, kui arutati Euroopa Liidu laienemist,” ütles Filatov. “Põhjus oli Soome kõrge töötusemäär ja see, et meil ei olnud vajadust lisatööjõu järele. Tänaseks on olukord muutunud päris palju. Rahvastiku vähenemine mõjutab nüüd rohkem kui varem. Tekkinud on ka uued töövaldkonnad.”

Soomes töötas eelmisel aastal enam kui 8000 eestlast. Nendest umbes 6000 olid Soome lähetatud ja 2000 inimesel oli tööluba. Päris täpset statistikat Soomes töötavate eestlaste kohta pole.

“See riik, kuhu minnakse, peab tavaliselt statistikat,” ütles sotsiaalminister Jaak Aab. “Üritame erinevate riikidega siin kokku leppida, et saada neid täpsemaid andmeid.”

Soome praegu võõrtööjõu kohta eraldi arvestust ei pea. “Esitasin täna seaduse, mis läheb arutusele parlamenti,” ütles Soome tööminister. “Selle kohaselt tuleb edaspidi Soome tööturule sisenedes töötajal end registreerida.”

Sotsiaalminister Jaak Aab usub, et Soome tööle minevate eestlaste arv pärast 1. maid kindlasti kasvab, kuid mitte kordades.