“Sõrmuse seest tuleb vett. Kas suudate seda ette kujutada? Tuttavad käskisid küsida, kas sõrmus on juustust tehtud,” imestab Sangla juveelisalongist klotsersõrmuse tellinud Eerik, kirjutab SL Õhtuleht.

Mees viis veebruaris juveelisalongi 23,37 grammi puhast kulda ja palus sellest klotsersõrmuse teha. Mõni nädal hiljem enda joonise järgi tellitud ehet kätte saades ei sarnanenud see aga mehe ettekujutusega. Mees palus selle ümber teha. Lõpuks sai klotser siiski ideaalse väljanägemise. Eerik proovis seda ka sõrme ja pistis siis väiksesse kilekotti.

Kodus avastas ta aga, et ehe ujub kotikeses rohelises vees.

“Olen väga solvunud. Sellist asja ei tehta! Kui ärisse läksin, siis küsisin, kas nad teevad ausat tööd. Öeldi: jaa, nemad teevad tipp-topp. Uskusin neid,” ütleb Eerik. Sõrmuse pärast on ta kaevanud nii tarbijakaitsesse kui ka politseisse.

“Tarbijakaitse ütles, et sõrmuses võib olla liiga palju vaske. Mul on politseisse soovitatud minna. Ma ei tea, mis asja tehtud on, aga nii ei saa ju juhtuda, et sõrmus ajab vett välja,” imestab Eerik.

Sangla juveelisalongi juhataja Jevgeni Kampus teab, miks sõrmus rohelist vett välja ajab. “Tehnoloogiliselt on klotserid seest tühjad. Kui sõrmus valmis, peseme selle rohelise pastaga puhtaks. Sinna (sõrmusesse) võis jääda mikroauguke, kust vesi sisse läks. See inimene võiks klotseri meile tagasi tuua. Teeme selle kohe korda. Aga keegi pole tahtnud teda petta. Ei vaidle, kui oleme eksinud,” kutsub Kampus Eerikut veel kord juveliiride juurde klotserit praavitama.

Kampuse hinnangul on klotseri tilkumises süüdi kullassepp, sest ta ei kontrollinud sõrmust hoolikalt üle. Ta möönab, et vett täis sõrmus kaalub rohkem kui õõnes.

Ärimees tõrjub aga Eeriku kahtluse, et mehe viidud kulla sekka on salaja ohtralt vaske segatud. “Kulda segatakse tingimata millegi muuga. Puhtast kullast ei tehta mitte midagi. Proov 585 näitab, et sõrmuses on 58,5% kulda. Ülejäänu on kas vask või hõbe.”.