Rahvusvaheline uudistekanal CNN teatab, et mitte ühelgi Balti riigil pole põhjalikku ja hästi rahastatud programmi alkoholi kuritarvitamisega võitlemiseks ning sügavalt juurdunud kõva joomise traditsioon ei paista vaibuvat, vahendab ETV24.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel joob keskmine eestlane 13,4 liitrit puhast alkoholi aastas, olles sellega euroliidu riikide seas kolmandal kohal. Läti ja Leedu seisavad statistikas madalamatel kohtadel. Samas ei kajasta statistika ebaseadusliku alkoholi müüki, millel on Baltimaades suur turuosa.

Tervishoiuaktivistide sõnul on probleemiks vaesus, poliitilise tahte puudumine võitluseks alkoholi kuritarvitamisega, joomistraditsioonid, alkoholi lihtne kättesaadavus ja madal hind. Alkoholism kujutab endast juba suurt koormust riigi majandusele ja ähvardab Balti tulevasi põlvkondi.

Inglise alkoholiuuringute instituudi teadlane Ben Baumer ütles, et Balti riigid peaksid õppima Põhjamaadest, kellel on sarnased joomistraditsioonid, kuid kes joovad märgatavalt vähem.